Del Potro jede dál! V Aucklandu neztratil ani set a míří zpět do desítky

- Tomáš Macák

Argentinská mašina, která – konečně „neporouchaná“ – měla skvělou závěrečnou část loňské sezóny, plynule pokračuje také v roce novém. Na svém letošním prvním turnaji Del Potro válcuje soupeře, kterým zatím nepovolil ani set. V Aucklandu ho čeká finále a v něm Španěl Bautista Agut. Od nového týdne navíc bude opět patřit do elitní desítky žebříčku ATP.

Byl to grandiózní konec. Semifinále na Masters v Šanghaji, titul ve Stockholmu, finále v Basileji, a postup mezi nejlepší osmičku na dalším Masters v Paříži. Takto v říjnu a na začátku listopadu vypadala forma Juana Martina Del Potra, kterému nakonec jen o kousek unikla účast na Turnaji mistrů v Londýně. A neméně skvělý je zatím také začátek nového tenisového ročníku.

Naposledy se o tom v přímém boji o finále přesvědčil v novozélandském Aucklandu David Ferrer. Ten měl do té doby s Del Potrem pozitivní bilanci šesti výher z deseti vzájemných zápasů. Za hodinu a 46 minut ale Argentinec snížil „manko“. Pětatřicetiletého tenistu porazil Del Potro dvakrát 6:4 a může se těšit na finále proti Bautistovi Agutovi, který v semifinále vyhrál nad Robinem Haasem.

„Jsem šťastný, že jsem opět postoupil do finále, ještě po zápase proti jednomu z nejhouževnatějších mužů na okruhu,“ liboval si po duelu s Ferrerem „Delpo“. „Těším se na zítřejší boj o titul. Samozřejmě to pro mě bude těžké. Chtěl bych zopakovat titul z roku 2009, ale Bautista Agut je nebezpečný soupeř se zkušenostmi z finále. Navíc mě v minulosti porazil,“ zůstával vítěz dvaceti titulů v rozhovoru pro ATP obezřetný.

Před devíti lety zvítězil Del Potro v hlavním městě Nového Zélandu nad Samem Querreym.  

Teď je v Aucklandu jediný krůček od zisku druhé trofeje. Ať finálový zápas dopadne jakkoliv, je jisté, že se poprvé od srpna 2014 Del Potro v žebříčku vrátí do vybrané společnosti deseti nejlepších tenistů.