Nadal si piplá nástupce. „Jimba“ osobně podpořil v kvalifikaci na Australian Open

- Tomáš Macák

Odlehlý kurt číslo 14, na mále tribunce se nachází jen pár lidí, mezi kterými ovšem způsobuje rozruch jeden tenisový velikán. Rafael Nadal byl u vůbec první výhry dvacetiletého Jaumeho Munara v rámci jeho premiérové grandslamové kvalifikace. Kromě rozdávání podpisů a ochotného focení s fanoušky stíhal krajana hlasitě povzbuzovat. „Mít podporu od Rafy je pro mě něco opravdu speciálního,“ říká Munar.

Oba pocházejí z baleárského ostrova Mallorca, oba mají rádi antuku a oba se poměrně často nacházejí v akademii Rafaela Nadala. Jeden je prakticky šéf, druhý „pouze“ permanentní návštěvník.

Nadal se s Jaumem Munarem ale nepotkává pouze na kurtech v Manacoru. „Vycházím s Rafou velmi dobře a mám skvělý vztah také s jeho týmem. Společně jsme už několikrát zašli na večeři,“ říká v rozhovoru pro ATP talentovaný Munar, který má přezdívku „Jimbo“.

Přesto ho v pozitivním slova smyslu velmi překvapilo, když se sám antukový král přišel podívat na jeho zápas 1. kola kvalifikace na Australian Open. „Nebylo to něco, co bych očekával. Vím, že pro něj není jednoduché vypořádat se s obrovskou pozorností, kterou na sebe jen svojí přítomností vždy strhne. Navzdory všemu dorazil až přímo k dvorci,“ rozplýval se Munar, který mohl od svého idolu slyšet hlasité povzbuzení „come on“.

A přítomnost Nadala zřejmě pomohla. „Jimbo“ porazil Andreu Arnaboldiho 6:2 a 6:4 a hned další den dalšího italského tenistu Travagliu ještě snadněji - dvakrát 6:2. Teď ho tak dělí jediná výhra od účasti v hlavní fázi grandslamu v Melbourne. A to by byl při jeho dosavadních pěti zápasech v rámci ATP Tour, ze kterých vyhrál jediný duel, ohromný úspěch.

Zatím 188. hráč světa nezáří například tak jako stejně starý Alexander Zverev, ale potenciál má pořád ohromný. V roce 2014 se dostal do finále juniorského French Open, které v deblu o rok později dokonce vyhrál. Loni zabodoval především na challengeru v domovské Segovii, kde slavil vítězství v singlu, a také na turnaji stejné kategorie v polské Poznani. Tam opanoval čtyřhru.

Ale zpět na kurt s číslem 14, kde ve středu odpoledne Nadal fandil o jedenáct let mladšímu kolegovi. Aby se ke dvorci v Melbourne parku vůbec dostal, musel si vzít přes hlavu ručník, který ho měl udržet v utajení. U samotného kurtu už se ale přízni fanoušků nebránil, protože když za ním přišli s žádostí o fotografii, rád jim vyhověl. 

Potěšeni nebyli jen příznivci na tribunách. „Jaume byl nadšený, když si všiml Rafy,“ řekl trenér mladíka Tomeu Salva. Ten patří mezi nejlepší přátele šestnáctinásobného grandslamového šampiona. „A Nadal byl rovněž nadšený, že tam mohl být. A to ne jen pouze kvůli tomu, že je Munar v jeho akademii,“ dodal Salva.  

Oba dva milovníci antuky už si spolu dokonce stihli zahrát. V létě roku 2015 nastoupil Nadal s Munarem v Hamburku jako deblový pár proti Italům Bolellimu a Fogninimu.

Na zápas proti sobě zatím čekají. Teoreticky by se při velkém množství fantazie mohli potkat již v rámci hlavní fáze Australian Open. K tomu teď ale musí udělat Munar základní krok, který obnáší porazit ve 3. kole kvalifikace domácího Australana Mousleyho. Podle žebříčkového postavení by měl mít Španěl navrch. Nachází se totiž o 133 pozic výše…