Australian Open: Krejčíková smetla Číňanku a je krok od hlavní soutěže, další Češky se na kurt nedostaly

- Filip Lefenda

Naprosto suverénně si v pátečním utkání 2. kola kvalifikace v Melbourne vedla Barbora Krejčíková. Třináctá nasazená se na zastřešeném dvorci Margaret Courtové střetla s Číňankou Fang-čou Liou, kterou zdolala bez ztráty servisu za 63 minut dvakrát 6:1 a od účasti v hlavní soutěži Australian Open ji tak dělí už jen jedna výhra.

Krejčíková vlétla do úvodního setu jako velká voda. První gem sice patřil na podání soupeřce, poté už ale bodovala jen dvaadvacetiletá Češka. Ta nejprve čistou hrou srovnala, aby následně v nejdelším gemu utkání využila až sedmý brejkbol.

Ve čtvrté hře pak sama Krejčíková jeden přečkala, aby záhy na returnu opět loupila. Stav byl tehdy 4:1 pro českou favoritku, která čistou hrou náskok ještě navýšila. V sedmé hře se Češka dostala na returnu do vedení 40:0, Číňanka následně dva setboly odvrátila, třetí již ale nikoliv.

Hned zkraje druhého dějství musela Krejčíková řešit dvě hrozby ztráty podání, třináctá nejvýše nasazená hráčka kvalifikace si s nimi ale poradila. Zakrátko navíc slavila další brejk, po jehož proměnění vedla rychle už 3:0. Číňanka Liou se nechytala, i ve čtvrté hře tahala na servisu za kratší konec pomyslného lana, a když následně Krejčíková odskočila na 5:0 čistou hrou, bylo jasné, že cílem Asiatky bude už jen odvrátit hrozbu kanára.

To se jí nakonec v šesté hře bez ztráty fiftýnů povedlo, v té další už ale Barbora Krejčíková zápas uzavřela a po suverénním vítězství se může těšit na souboj o přímý postup do hlavní soutěže. Soupeřku by přitom měla mít tak či onak hratelnou, a sice vítězku duelu mezi Martou Kostjukovou (521.) z Ukrajiny a Chilankou Danielou Seguelovou (209.).

„Povedené utkání, servírovala jsem zase dobře jako včera. Musely jsme obě skousnout těžké podmínky, navíc nás pak přesunuli do haly. Začínaly jsme pozdě večer a celý den jsme musely na zápas čekat. To mě docela naštvalo, protože jsem nastupovala po dvanácti hodinách, které mě docela unavily. Jsem ráda, že jsem zápas odehrála hodně rychle a ušetřila síly,“ zhodnotila Krejčíková povedené střetnutí pro Tenisový svět.

Na to, kterou z hráček vyzve, si však Krejčíková bude muset zřejmě počkat do soboty. Melbourne v pátek trápil déšť, vinou kterého se dosud odehrálo v rámci ženské dvouhry jen šest utkání. Některá další jsou přerušena, jiná, včetně těch, v nichž figurují Denisa Allertová a Marie Bouzková, se odkládají.

Australian Open, Melbourne (ženy, AUS, 25 096 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace žen
Fang-čou Liou (CHN, 146.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (125.) 1:6, 1:6
Elitsa Kostovová (BUL, 217.) – DENISA ALLERTOVÁ (131.)
Miharu Imanišiová (JPN, 199.) – MARIE BOUZKOVÁ (173.)