Válka legend kvůli homosexualitě. Navrátilová a spol. chtějí degradovat Courtovou

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Na Australian Open je po Margaret Courtové pojmenován jeden z největších kurtů. Možná už brzy ale budou v Melbourne vymýšlet pro halu nové jméno. Za všechno může kontroverze kolem sňatků homosexuálů, které v Austrálii začaly být těsně před vypuknutím turnaje legální.

Margaret Courtová je nejlepší australskou hráčkou historie a někdo ji pokládá dokonce za nejlepší hráčku všech dob. Rekordních 62 grandslamových titulů mluví za vše. Jenže Courtová je i zarytou křesťankou a dokonce pastorkou jedné z australských církví. A vůbec se jí nelíbí, že homosexuální páry mohou v Austrálii od 8. ledna uzavírat manželství.

„Austrálie za to zaplatí. Nastane období bezpohlavní generace. Tohle je židovsko-křesťanský národ a věřím v to, že bychom měli chránit manželství jako svazek mezi mužem a ženou,“ vyjádřila se australská tenisová legenda a hned se za ni postavili někteří další australští křesťané.

Taková slova ale pobouřila Martinu Navrátilovou, která už dávno přiznala svou lesbickou orientaci. „Teď už je snad všem jasné, kdo Margaret Courtová je – vynikající tenistka, ale taky rasista a homofob. Měla by se stydět,“ napsala už loni v otevřeném dopise. K tomu potom Navrátilová přidala prosbu, aby byla Margaret Court Arena v Melbourne přejmenována.

Ve stejném smyslu se vyjádřila i americká tenisová legenda Billie Jean Kingová. Ta v pátek přijela přímo do Melbourne, aby na tiskové konferenci vyjádřila odpor ke slovům Courtové i k tomu, aby Margaret Court Arena dál nesla její jméno.

„Kdybych tady tento rok byla jako hráčka, tak bych na tomto kurtu odmítla hrát,“ vzkázala tvrdě dvanáctinásobná grandslamová šampionka v singlu, která stejně jako Navrátilová dlouho bojuje za práva homosexuálů. Navázala tak i na slova některých známých tenistů, kteří po kontroverzním vyjádření Courtové vyjádřili nechuť na stadionu hrát. Jednalo se například o Samanthu Stosurovou. 

Změna jména haly se ale nakonec před vypuknutím turnaje určitě neplánuje. „Názory Margaret jsou její názory. Nemůžeme kvůli tomu jen tak změnit jméno stadionu, k tomu je potřeba shoda většího množství lidí,“ řekl novinářům v pátek ředitel Australian Open Craig Tiley.

Připustil ale zároveň, že diskuze ohledně změny jména už proběhly. Halu tak možná čeká přejmenování v průběhu dalších měsíců nebo roků. Sama Courtová oznámila, že letos Australian Open nenavštíví a raději pojede rybařit. Nakonec vzkázala, že jestli někdo odmítne kvůli jejím vyjádřením hrát v Margaret Court Areně, tak se zachová jako dítě.