Šafránek v Melbourne válí! O hlavní soutěž si zahraje s kamarádem

- Jakub Slunečko, Jiří Vachtl

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Václav Šafránek zvládl v Melbourne i druhé kolo kvalifikace, když přehrál domácího Andrew Whittingtona 6:2, 6:3. Českého tenistu tak od hlavní soutěže Australian Open dělí už jen jeden krok. V sobotu nad ránem středoevropského času vyzve Argentince Adrea Collariniho. „Jsme kamarádi. Hodněkrát jsme spolu spali na pokoji,“ prozradil Šafránek exkluzivně Tenisovému světu přímo v Melbourne Parku.

Na úvod kvalifikace Australian Open si Václav Šafránek ve dvou setech poradil s nasazeným Argentincem Renzo Olivem. O den později zvládl i své druhé utkání, když přemohl domácí naději Andrew Whittingtona. „Cítím, že výkonnost roste. Zápas mi sedl od začátku do konce,“ liboval si po zápase.

Šafránek se s domácím tenistou utkal poprvé v kariéře a přiznal, že nevěděl, co od něj má očekávat. „Byl hodně nervózní, od začátku se dohadoval s rozhodčím. To mi pomohlo, abych si na něj věřil. Tenis je sport jeden na jednoho a tohle hraje velkou roli. Pomohl mi i pár lehkými chybami, asi se nevyspal dobře,“ komentoval Australanův výkon. Malá komplikace se však během zápasu přeci jen objevila. „Měl jsem slabší chvilku na začátku druhého setu, kdy jsem přišel o servis. Ten jsem si ale hned vzal zpět. Téměř po celou dobu jsem měl převahu. Sedlo mi to a nenechal jsem ho, aby se uklidnil.“

Český tenista si na velkých turnajích počíná znamenitě. Vždyť v grandslamové kvalifikaci zatím nezvládl pouze jeden zápas. Při premiéře na Roland Garros nestačil na Američana Denise Kudlu. „Na grandslamech mi to zatím jde, vždycky se forma dobře načasuje, super. Nemám na to nějaký speciální recept. A možná to je ten recept, aby se mi na grandslamech dařilo,“ usmíval se. Šafránek však ví, že ještě v Austrálii nemá vše odpracováno. „Ještě mě čeká jeden zápas,“ zdůraznil cílevědomě.

O hlavní soutěž se popere s kamarádem

Ve finále melbournské kvalifikace ho čeká Argentinec Andrea Collarini. Pro většinu českých tenisových fanoušků nepříliš známé jméno. Ne však pro Šafránka. Brněnský tenista se s Argentincem seznámil během série turnajů v Itálii. „Známe se dobře. Hodněkrát jsme spolu dokonce spali na pokoji a často spolu trénovali. Určitě oba budeme vědět, do čeho půjdeme. Jsme kamarádi, v Itálii jsme hráli dost společných turnajů, a protože já byl jediný Čech a on jediný Argentinec, tak jsme se dali dohromady. Je to dobrý kluk.“

Oba tenisté toho však mají dohromady společného ještě mnohem více. „Dokonce jsme spolu byli v jednom týmu v italské lize a má i podobnou vizáž jako já,“ smál se Šafránek, kterému vzhled kanadského dřevorubce dokonce během US Open přinesl mnoho nových amerických fanoušků.  

V jejich prvním vzájemném duelu půjde o hodně. Kromě postupu do hlavní části turnaje získá vítěz také pořádný balík – v přepočtu téměř 850 tisíc korun. Zápas však spolu oba tenisté zatím nekonzultovali. „Ještě jsme se o tom nebavili, ale já už jsem z tenisu zvyklý, že budu hrát proti kamarádovi. Vím přesně, co by na něj mohlo platit, ale to samé může říct on,“ řekl. Jejich duel je na programu až v sobotu. Český tenista si tak po dvou náročných dnech užije zasloužené volno. „V pátek budu odpočívat, půjdu si trochu zahrát a budu se snažit udržet se v dobré náladě,“ pověděl závěrem.