Kontroverzní pravidlo proti skrečím. Zakazují nám hrát! zlobí se Češka Krejčíková

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Když se loni dvě tenistky na turnaji v Hobartu předháněly v tom, která z nich utkání dřív skrečuje a bude moci odletět na kvalifikaci Australian Open, byla to poslední kapka. WTA od letošní sezony zavedla nové pravidlo, podle kterého hráčky přihlášené do grandslamových kvalifikací nesmí hrát předešlé turnaje. Změna platí už nyní při Australian Open a přináší vlnu nevole. Mimo jiné i mezi českými hráčkami.

Barbora Krejčíková je nadějnou českou tenistkou, která je momentálně 125. hráčkou světa. Má potenciál brzy pohnout svým maximem a dostat se do první světové stovky, která v tenise otevírá mnohem více možností. Potřebuje tak hrát co nejvíc turnajů a sbírat body.

Jenže o to bude bohužel v téhle sezoně, stejně jako spousta jejích kolegyň, do jisté míry ochuzená. Pokud je totiž přihlášená do grandslamové kvalifikace, nemůže se zúčastnit turnaje, jehož termín se jen trochu kryje se zápasy kvalifikace.

„Nelíbí se mi to. Podle mě vůbec neudělali dobře, že tohle pravidlo zavedli,“ zlobí se Krejčíková. „Ptala jsem se na to a nikdo mi k tomu nebyl schopen nic říct. Ale tady v Melbourne proti tomu zkusím ještě zabojovat,“ říká česká tenistka v rozhovoru pro Tenisový svět z Melbourne.

„Je začátek sezony a je potřeba hrát zápasy a holky tady musí takhle čekat třeba deset dní na své utkání kvalifikace a mezitím nemůžou nic,“ popisuje Krejčíková, proč se mezi hráčkami nové pravidlo přílišné oblibě netěší.

Novinka WTA má primárně zabránit trapným scénám, jakou třeba loni právě před Australian Open předvedly Sachia Vickeryová s Elise Mertensovou. Obě hráčky se utkaly ve 2. kole turnaje v Hobartu. Postupující by kvůli kryjícím se termínům přišla o kvalifikaci Australian Open. Obě tenistky se tak hned po prvním gemu snažily zápas bezdůvodně skrečovat, když předstíraly zdravotní problémy.

PROČ NÁS TRESTAJÍ VŠECHNY?

„Pokud někdo něco takového udělá, tak by měl dostat pokutu a zákaz hrát,“ má jasno Krejčíková. „Není to od WTA moc hezké, že tímhle pravidlem trestají všechny hráčky.“ Sama ví, o čem mluví – podobné dilema, kdy se musela o účastni na grandslamové kvalifikaci rozhodovat, totiž zažila taky.

Odešla ale s čistým štítem. „V roce 2016 jsem hrála turnaj v Norimberku a byla zároveň přihlášená do kvalifikace French Open. V Norimberku jsem se ale dostala až do hlavní soutěže a hrála proti Vinciové. Ptala jsem se, jestli by nám nemohli zápas přesunout, abych kvalifikaci případně stihla. A nešlo to,“ vzpomíná.

Těsný zápas s Vinciovou pak prohrála ve třech setech a o šanci bojovat na French Open přišla. „Odmakala jsem to a zahrála dobrý zápas. Určitě lepší, než kdybych se na to vybodla.“

Kvůli novému pravidlu nemohla před Australian Open hrát třeba ani další Češka – Denisa Allertová. I té se kontroverzní pravidlo příliš nezamlouvá. „Je to škoda, že nám ubrali jeden turnaj. Hráčky, které jsou od stovky dál, tak nemají šanci nic uhrát,“ ví tenistka, která po zranění taktéž potřebuje stoupat žebříčkem.

Na druhou stranu pro novinku vyjadřuje určité pochopení. „Je to hrozné hlavně pro pořadatele a fanoušky daného turnaje, když hráčky úmyslně zápas skrečují. Grandslam je ale pro hráče jasná priorita a když může, tak chce být tady. Těžko se mi to soudí,“ přemítá.

Nástroj proti machinacím se skrečováním by měl platit celou sezonu 2018 na všech grandslamech a kvalifikantky (i náhradnice) tak budou povinně přicházet o důležité turnaje a body. Je ale možné, že nejen díky Krejčíkové se zvedne mezi tenistkami vlna nevole a WTA svůj postoj brzy přehodnotí.