ATP

Berdych není na odpis! Pět důvodů, proč může v Melbourne uspět

- Jiří Vachtl

Tomáš Berdych má před sebou své patnácté Australian Open. Z ostatních tenistů úvodního grandslamu sezony ho v tomto ohledu překonává pouze Roger Federer, David Ferrer a Feliciano López. Česká jednička však ani ve svých dvaatřiceti letech rozhodně není na odpis. V tomto článku vám přinášíme pět důvodů, proč Berdych může v Melbourne uspět.

Záda drží
Českou jedničku trápila takřka celou loňskou sezonu bolavá záda. Problémy se nejprve objevily na květnovém Roland Garros, kde Berdycha ve druhém kole vyřadil Karen Kačanov. Bolestivá bedra se pak ozvala znovu na posledním grandslamu sezony US Open. V New Yorku skončila cesta českého tenisty taktéž ve druhém kole, tentokrát na raketě Alexandra Dolgopolova. Začátkem října pak Berdych raději celou sezonu předčasně ukončil a odebral se na dovolenou. To se ukázalo jako velice správný krok. Přípravu na rok 2018 zahájil až začátkem prosince. Od té doby absolvoval bez jakýchkoliv potíží zápasy v české extralize, turnaj v Dauhá a exhibici Tie Break Tens. A jak český tenista sám potvrdil, záda drží!

Forma je
Letošní sezonu zahájil Berdych poměrně nepřesvědčivě, když musel v katarském Dauhá zkousnout smolnou porážku s Němcem Struffem. Po příletu do Austrálie se však českému tenistovi začalo blýskat na lepší časy. Berdych totiž v úterý triumfoval na prestižní exhibici Tie Break Tens. V zápasech hraných do deseti bodů si nejprve poradil s domácím Nickem Kyrgiosem a Kanaďanem Milošem Raoničem. V samotném finále se pak utkal se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem, kterému povolil pouhých pět míčků a mohl se tak radovat z celkového vítězství i šeku na 250 tisíc dolarů.

Protivníky kosí zranění
Dalším faktorem, který před Australian Open zvyšuje šance české jedničky, je chatrné zdraví jeho soupeřů. Z prvního grandslamu letošní sezony se již musel odhlásit Kei Nišikori a Andy Murray. Japonského tenistu stále trápí zraněné zápěstí, které ho od loňského srpna nepustilo na dvorce. To britská jednička se sice do Austrálie vydala, ale její přípravu nakonec předčasně ukončilo obnovené zranění kyčle. Murray se tak rozhodl k razantnímu kroku a přímo v Melbourne podstoupil náročnou operaci. Velký otazník také visí nad startem Stana Wawrinky. Švýcar se měl také zúčastnit exhibice Tie Break Tens, ale na poslední chvíli se pořadatelům omluvil. Na vině bylo zraněné rameno. Vleklé potíže s loktem pak trápí bývalou světovou jedničku Novaka Djokoviče. Třicetiletý Srb tak před Australian Open absolvoval pouze pouhé dva zápasy na exhibičních akcích.

Žádný tlak
Berdych se celou svoji kariéru potýkal s velkým očekáváním veřejnosti. Fanoušci mu předpovídali grandslamový titul. Ani sám tenista se takovými ambicemi nijak netajil. Všichni mu však říkali, že jestli na tuto metu má šanci dosáhnout, tak jen do třicítky. V sezoně, ve které Berdych oslaví své třiatřicáté narozeniny, mu už však mnoho lidí na nejvyšší mety nevěří. Česká jednička je tak rázem bez jakéhokoliv tlaku a očekávání na svou osobu. Nikdo mu navíc už neodpáře zásluhy na nejúspěšnější éře českého daviscupového týmu, který v letech 2012 a 2013 dovedl, spolu s Radkem Štěpánkem, k zisku salátové mísy.

Tenis ho stále baví
Ve dvaatřiceti letech vstupuje do své sedmnácté sezony na profesionálním okruhu. Za ty roky si jen na prize money přišel na 28 milionů dolarů. Tenis však českou jedničku bavit nepřestal. Berdych navíc stále cítí, že se na kurtu může měřit s těmi nejlepšími. „Nezáleží na tom, kde v žebříčku jste, pořád máte šanci uspět. Je to o konkrétním dnu. Z jednoho dne můžete vytvořit skvělý týden. A z jednoho týdne pak udělat dva. A to je přesně to, co hledáte, v co se snažíte. Abych byl upřímný, je to jediný důvod, proč jsem stále na okruhu,“ prohlásil na tiskové konferenci po porážce v katarském Dauhá.

Česká jednička už zná svůj los. Na úvod melbournského grandslamu se utká s domácím držitelem divoké karty Alexem De Minaurem, až 167. hráčem světového žebříčku. Ve druhém kole by pak Berdycha čekal duel s Francouzem Pairem nebo Španělem Garcíou-Lópezem. Na prvního lépe postaveného hráče narazí až v případném třetím kole, kde by vyzval Argentince Juana Martína del Potra.