Los Australian Open: Plíšková může narazit na Češky, Berdych na del Potra

- Petr Sumbal

V Melbourne proběhl los hlavní soutěže dvouher. Česká mužská jednička Tomáš Berdych se v prvním kole utká s domácím držitelem divoké karty Alexem De Minaurem a ve třetím kole může případně potkat Juana Martína del Potra. Nejlepší Češka Karolína Plíšková by mohla ve třetím kole potkat Lucii Šafářovou a v osmifinále případně Barboru Strýcovou. Před Petrou Kvitovou se rýsuje náročné třetí kolo proti světové jedničce Simoně Halepové.

Hlavní část pavouka je rozlosována. Největší česká naděje na úspěch v prvním grandslamu sezony, Karolína Plíšková, vyzve na úvod Paraguayku Veronicu Cepedeovou (75.), se kterou se utkala loni na Roland Garros a v osmifinále ji porazila ve dvou setech. Ve třetím kole by Plíšková mohla narazit na Lucii Šafářovou, kterou čeká na úvod Chorvatka Ajla Tomljanovičová (108.).

Také v osmifinále by mohla být soupeřkou Plíškové Češka, tou by byla v případě příznivých výsledků Barbora Strýcová. Ta v 1. kole vyzve Američanku Kristie Ahnovou (111.).

Petra Kvitová si na úvod zahraje s Němkou Andreou Petkovičovou (101.), bývalou hráčkou první desítky, se kterou z devíti vzájemných zápasů pětkrát vyhrála. Ve třetím kole by se pravděpodobně Kvitová utkala se světovou jedničkou Simonou Halepovou.

Kristýna Plíšková vyzve v 1. kole bývalou světovou dvojku Agnieszku Radwaňskou (28.) z Polska, Kateřinu Siniakovou čeká souboj s Řekyní Marií Sakkariovou (51.) a Markéta Vondroušová si zahraje proti Kurumi Naraové (103.) z Japonska.

V mužské části pavouka má Česká republika jen dva jisté zástupce, jimiž jsou Tomáš Berdych a Jiří Veselý. Berdych na úvod vyzve držitele divoké karty, mladého zástupce domácí tenisové školy, Alexe De Minaura (167.). S tímto osmnáctiletým Australanem se Berdych utká poprvé. Ve třetím kole by mohl český tenista narazit na Argentince Juana Martina del Potra (12.)

Jiří Veselý ještě svého soupeře jako jediný z Čechů nezná, vyzve některého z úspěšných kvalifikantů.