Komplikovaný případ Denisa. Život je prostě boj, ví zase zdravá Allertová

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Dospěje únavný kolotoč zdravotních problémů Denisy Allertové konečně do šťastného konce? V Melbourne to tak zatím vypadá. Prvním kolem kvalifikace prolétla Češka jako uragán a po více než dvouměsíční herní pauze se těší na další zápas. „Musím zaklepat, že jsem zase zdravá. Snad to vydrží delší dobu,“ řekla Allertová v rozhovoru pro Tenisový svět. V minulých měsících jí ale zdraví opět moc klidu nepřidalo.

V úvodním zápase kvalifikace Australian Open jste předvedla slušnou jízdu, když jste porazila Carol Zhaovou hladce 6:3 a 6:0. Jak se výhra rodila?
Začala jsem dobře, hned jsem vedla 3:0 a neudělala jsem skoro žádné chyby. Od začátku jsem se soustředila, nedala jsem soupeřce šanci. Ona pak snížila, trochu se zvedla a tahaly jsme se o každý míč. Nakonec bylo důležité, že jsem za stavu 4:3 zase odskočila a dotáhla první set do vítězství. Ve druhém setu jsem zase začala dobře, nekazila jsem, získala velký náskok a už to bylo dobré.

Bylo to hlavně o vaší soustředěnosti na začátku setů?
Myslím, že ano. Dobře jsem se koncentrovala a dělala jsem minimum chyb. Bylo vedro a chtěla jsem hrát poctivě.

Nehrála jste od října, jak vám pauza prospěla?
Bohužel jsem měla na podzim v noze zánět a pořád jsem s tím trochu hrála. Pak jsme sezonu ukončili, abych se úplně vyléčila. To se povedlo a přípravu jsem zvládla až na další týden pauzy, který jsem si musela dát kvůli zvrtlému kotníku. Prostě smůla. Takže jsem do Austrálie neodletěla tolik připravená, jak bych chtěla. Tady jsme to ale dohnali.

Na konci roku 2013 vás na víc než půl roku vyřadil zánět v rameni, pak jste měla třeba zánět močového měchýře a spoustu dalších zdravotních problémů jen za poslední roky. Jak to snášíte?
Je to se mnou takové komplikovanější. (smích) Zranění a nemoci jsou kolem mě až moc často, s čímž se musím pořád prát. Ale život je prostě boj. A tak bojuju, povedlo se mi na Australian Open relativně dobře připravit. Snad to tady pro mě ještě nekončí.

Hledala jste obecnější příčinu všech vašich komplikací?
Snažím se do sebe cpát vitaminy, hlídat se. Mám okolo sebe dobrý tým lidí a fyzioterapeuty. A že mě pak někdy zase něco postihne, za to holt bohužel nemůže nikdo z nás.

Teď už jste zdravotně úplně v pořádku?
Musím zaklepat, že ano. (klepe do zubů) Snad to vydrží delší dobu.

Stačila jste si někde před odletem z Česka zvyknout na letní počasí, které v Austrálii panuje?
Trénovala jsem tady na místě, přiletěli jsme deset dní dopředu, protože nám letos zavedli nové pravidlo, podle kterého kvalifikanti z Melbourne nesmí hrát předchozí turnaj. Tak jsem se alespoň aklimatizovala a jsem slušně připravená.

Co si o novém pravidlu myslíte?
Je to škoda, že nám ubrali jeden turnaj. Hráčky, které jsou od stovky dál tak nemají šanci nic uhrát. Na druhou stranu to chápu, protože loni se stalo, že jeden turnaj se kryl s kvalifikací Australian Open a hráčky naschvál skrečovaly zápasy v hlavní soutěži, aby stihly kvalifikaci a přiletěly sem.

Jaký máte na takové chování názor?
Těžko to nějak uchopit. Na jednu stranu to chápu, protože grandslam je pro hráče jasná priorita a když může, tak chce být tady. Na tu druhou je to hrozné hlavně pro pořadatele a fanoušky. Těžko se to soudí.