Peklo v práci – Šafránek hrál ve 46 stupních! Už nikdy víc, řekl po šíleném zápase v Sydney

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Václav Šafránek přešel na Australian Open přes první kolo kvalifikace, když si poradil s Argentincem Renzem Olivem 7:6(2) a 6:2. Využil tak naplno hodně drsného tréninku, který zažil minulý týden – během extrémně teplého dne musel odehrát zápas na turnaji v Sydney. O čerstvých zážitcích i o životě po loňském úspěchu na US Open se rozpovídal v rozhovoru pro Tenisový svět.

Do Melbourne přijel český bojovník už zase odpočatý a v prvním kole kvalifikace si vyšlápl na nasazeného Renza Olivu. Hned v prvním gemu sice ztratil servis, následně ani během deseti shod nezískal podání zpět, vůbec ho to ale nerozhodilo.

„Začátek byl fakt nepříjemný, hlavně ty shody mě mrzely, protože jsem si chtěl hned vzít podání zpátky. Postupně jsem cítil, že mám větší a větší převahu a to se pak ukázalo,“ komentoval zápas český tenista.

Během utkání si užíval příjemných 25 stupňů, které australská nebesa ve středu na Melbourne snesla. „Já se skoro ani nezadýchal, protože jsem přijel ze Sydney, kde jsem zažil fakt dobrý trénink,“ začal Šafránek líčit čerstvou vzpomínku z turnaje ATP, který pro něj skončil minulý týden.

Český tenista tam ve druhém kole kvalifikace podlehl favorizovanému Daniilu Medveděvovi 2:6 a 4:6, za zmínku ale stojí hlavně teplota, během které se nedělní zápas hrál – 46 stupňů. Sydney totiž zažilo nejteplejší den za posledních 80 let a stalo se v onen okamžik dokonce nejteplejším místem na planetě Zemi.

Ani to ale pořadatele nepřimělo, aby Šafránkův zápas přesunuli na jiný termín. „Já se většinou cítím hodně silný a v extrémních podmínkách si věřím, tohle ale bylo prostě moc. Bylo 46 stupňů a oba jsme měli velké problémy,“ vzpomínal „přeživší“ Šafránek na šílený zápas.

„Od startu třetího gemu jsme oba hráli na riziko a zmizely výměny. Doufám, že už se to nikdy nebude opakovat, byly to extrémní podmínky. Dokonce i na Austrálii,“ líčil. „Přeběhnete kurt dvakrát a cítíte se, jako byste ho přeběhli dvacetkrát. Neustále vás to vyčerpává. Dohrajete výměnu, stojíte na slunci a ani chvíli si neodpočinete. Člověk je najednou strašně slabý.“

I v takovém tenisovém pekle si ale český tenista paradoxně přál, aby se utkání dohrálo. „Nechtěl jsem, aby se zápas odkládal a já třeba přišel o kvalifikaci Australian Open. Navíc jsem hrál proti jasnému favoritovi. Takže extrémní podmínky mohly pomoct jenom mně. Mohly ho třeba chytnout křeče, člověk nikdy neví,“ vysvětloval Šafránek.

JAK SE UDRŽET NA VELKÉ SCÉNĚ

Takový scénář sice nevyšel, vousatý tenista se tak alespoň díky extrémním podmínkám dobře připravil na grandslam v Melbourne – jediný, který doposud neokusil. Po postupu přes Renza Olivu má dál šanci napodobit loňský úspěch z US Open, kde se dostal až do hlavní soutěže.

„Dost jsem to loni vnímal, byl to můj největší úspěch. Možná mi to ale nakonec do zbytku sezony spíš uškodilo,“ přemítal Šafránek s odstupem. „Najednou se ode mě začalo očekávat hrozně moc, lidi si mysleli, že to půjde hrozně rychle. Tak to ale většinou je, když člověk udělá velký úspěch.“

Teď už je ale český tenista zase nohama na zemi a snaží se využít plody své práce. Hned na začátku roku si zahrál dva velké turnaje – před Sydney se představil i v Dauhá. „Podal jsem tam hodně solidní výkon a prohrál dvakrát 6:7. Do Sydney jsem se dostal na poslední chvíli a určitě mi to moc pomohlo, zahrál jsem si dva zápasy,“ pochvaloval si.

Dlouhodobějším cílem pro něj je získat na podobných podnicích stabilní pozici. „Změnil se mi kalendář, je to velký rozdíl než před rokem. Chci hrát velké turnaje. Ještě to neberu jako samozřejmost, pořád je to pro mě nové a vážím si toho,“ říkal Šafránek.

„Všechno je mnohem kvalitnější. Jako tenista se na takových turnajích můžu mnohem rychleji zlepšovat, protože mám pořád dobré sparing partnery, nové balony, všechno je připravené,“ popisoval nesporné výhody.

Dalším krokem k vysněným metám může být další grandslamový úspěch, který před Šafránkem v Melbourne leží. „Nikdy jsem tady nebyl a je to super. Kvalita servisu pro hráče je obrovská a člověk si nemůže stěžovat vůbec na nic. Jsou tady super lidi, všichni jsou usměvaví a chtějí si povídat. Pozitivní atmosféra,“ vyprávěl o tom, jak se mu premiéra v Melbourne líbí.

Ve druhém kole kvalifikace možná upadne trochu v nemilost, protože ho čeká domácí Andrew Whittington, to ale českému tenistovi moc nevadí. „Těším se, že dorazí lidi. A je mi jedno, koho budou podporovat, hlavně když bude kulisa,“ vyhlížel už čtvrteční duel.