Na soupeře se připravuje i u počítače, nyní chce český mladík prorazit na challengerech

- David Schlegel, Filip Lefenda

V uplynulém roce poskočil na světovém žebříčku vzhůru o více než 1300 míst a zlepšovat by se chtěl Petr Nouza pochopitelně i letos. Devatenáctiletý mladík, jenž úspěšně odmaturoval a může se tak konečně věnovat naplno tenisu, by se v brzké době rád přesunul z turnajů ITF na challengery. S čím dalším ještě Čech, jenž je známý tím, že se na soupeře připravuje i díky počítačovému softwaru, do nové sezóny vstoupí?

V samém závěru roku 2016 jste získal první bod do světového žebříčku na vašem posledním turnaji sezóny. Byla to pro vás velká motivace do zimní přípravy?
Myslím, že to pro mě bylo hodně důležité. Určitě mi to dodalo motivaci, ale spíše než do přípravy do učení, jelikož jsem se v první polovině roku soustředil hlavně na to, abych odmaturoval a pak se mohl naplno začít věnovat tenisu. Takže jsem ani žádnou pořádnou přípravu neabsolvoval.

Jaké jste měl žebříčkové cíle před uplynulou sezónou?
Hlavním cílem byla maturita, žebříčkovým cílem bylo co nejvíce se přiblížit první tisícovce.

V čem jste podle vás udělal největší pokrok během uplynulých dvanácti měsíců a na čem aktuálně nejvíce pracujete?
Určitě v hlavě. V přístupu k zápasům, hrál jsem více v klidu, začal jsem si věřit a více jsem si zápasy užíval. Už v předchozím roce jsem cítil, že herně mám na to vyhrávat zápasy v hlavní soutěži na futurech, ale při utkání jsem se nedokázal dostatečně uvolnit. Myslím, že mi také pomohly úspěchy v deblu s trenérem Davidem Škochem, které mi dodaly sebedůvěru. Aktuálně se zaměřuji hlavně na kondiční přípravu, potřebuji zesílit, aby tělo vydrželo zátěž celou sezónu.

Jak vypadá váš trenérský a podpůrný tým? Kolik lidí s vámi jezdí po turnajích?
Hlavním trenérem je David, který se mnou jezdí po všech turnajích. Dále občas hraju s Petrem Kačínem, který má na starost tenisovou akademii na HAMRu. S Petrem hraju už od svých osmi let a tenis mě naučil. Kondiční přípravu má na starosti Jan Gerhardt, s kterým spolupracuji už šest let. Podobně dlouho chodím na fyzioterapii k Věře Marečkové. Nejdůležitější jsou ale určitě rodiče, kteří mě neskutečně podporují.

S vaším trenérem Davidem Škochem často a úspěšně hrajete i čtyřhru. Hodláte v tom pokračovat i v nadcházející sezóně?
Určitě, ale priorita je dvouhra.

Loni jste vyrazil hlavně do sousedních zemí. Na jeden turnaj jste pak zkusil štěstí v Itálii, Francii a Bosně a Hercegovině. Jak si turnaje vybíráte? Změní se trochu skladba turnajů v letošní sezóně? Vyrazíte letos i mimo Evropu?
Vloni to bylo v tomto ohledu jednodušší, protože jsem začal hrát futury s výjimkou jednoho turnaje v březnu až koncem června, a to už byly turnaje neustále relativně blízko a všude jsme se mohli dopravit autem. Nechtělo se nám letět třeba do Egypta, když byly turnaje v Maďarsku nebo třeba v Polsku, jednak protože to je logisticky náročnější a samozřejmě také nákladnější. Nakonec byly turnaje navíc podobně obsazené. Letos už se podobné destinaci asi nevyhneme, kvůli malému množství turnajů na začátku roku, ale když to půjde, pojedeme někam blíž, třeba i na kvalifikaci challengeru.

Máte raději tvrdší povrchy, ale loni v Brně jste na pětadvacítce doslova sahal po postupu do finále, ke kterému vám chybělo přes Mertla jen pár míčů. Kolik turnajů na antuce letos plánujete?
Od malička jsem se cítil lépe spíše na antuce, až v posledních letech, kdy jsem hodně vyrostl a zlepšil jsem servis, se mi začalo více dařit i na tvrdších površích, ale stále hraju radši na antuce. Takže se na antukovou sezónu těším a pokusím se odehrát co nejvíce turnajů.

Neplánujete si zkusit zahrát také na trávě? Hrál jste někdy na tomto povrchu?
Nikdy jsem na trávě nehrál a myslím si, že to v letošní sezóně asi nehrozí.

Jak jste na tom se studiem? Zbývá vám čas také na zábavu? Jaké jsou vaše koníčky? Máte přítelkyni?
V květnu jsem odmaturoval a vysokou školu zatím nestuduji. Mám rád různé vědomostní a karetní hry a od doby, co hraji s Davidem, hodně sleduji NHL. Tak trochu mě tím nakazil, často to rozebíráme na trénincích a turnajích. Občas jdu ven s kamarády, ale alkohol mi moc nechutná. Na turnajích často koukám na seriály, baví mě také dokumenty o přírodě. Přítelkyni nemám.

Nehrál jste v kariéře téměř žádné juniorské turnaje na rozdíl od jiných talentovaných mladých hráčů, jako jsou Patrik Rikl či Michael Vrbenský. Proč?
Studoval jsem na poměrně těžkém gymnáziu a nemohl jsem si dovolit tolik cestovat po zahraničních turnajích. Už takhle bylo dost náročné skloubit školu a tenis. Když byl pak nějaký turnaj v České republice, byl jsem dost přemotivovaný a kromě jednoho finále se mi nikdy moc nedařilo, takže se můj žebříček nikdy moc nepřiblížil první světové stovce, abych mohl myslet na juniorské grandslamy. Když mi bylo sedmnáct, tak jsme si řekli, že už nemá smysl objíždět juniorské turnaje, protože ke grandslamům bylo daleko, a tak jsme se rozhodli, že začnu zkoušet kvalifikace futurů.

Jaké máte cíle pro letošní sezónu?
Hlavní cíl je se nadále zlepšovat a užívat si zápasy. Když se mi tohle bude dařit, výsledky se dostaví samy.

Jaká bude skladba turnajů pro nejbližší období?
První turnaj je mistrovství republiky v Plzni, které beru spíše tréninkově, jelikož se zatím soustřeďuji spíše na kondiční přípravu než na tenis. V únoru pravděpodobně pojedu na challengery v Budapešti, Cherbourgu a Wroclawi.

Jste známý tím, že se na své soupeře připravujete také tím, že používáte VistaSport, který pomocí systému Break2Win analyzuje hru vašich soupeřů. Jak moc tyto informace v klíčových momentech zápasu používáte?
Používáme videozáznamy společnosti VistaSport, které byly pořízeny v průběhu českých futurů, kde společnost službu zajišťovala a které jsou volně dostupné na Youtube. Pomocí analytického softwaru Break2win získáváme základní přehled o mé a soupeřově hře. Tyto informace jsou pak základem pro taktickou přípravu na zápas. Kdybych to měl jednoduše popsat, tak se v podstatě jedná o jakousi sofistikovanou verzi toho, že se David dívá v průběhu turnaje na hru potenciálního soupeře, vyhodnotí ji a pak se radíme nad způsobem hry a taktikou. Bezvadné je, že v tomto případě se nemusíme přizpůsobovat my průběhu turnaje, ale můžeme si odtrénovat, co a jak potřebujeme a taktiku můžeme probrat, když se to hodí. Informace se hodí především, když soupeře vůbec neznám, získám tak aspoň nějakou představu o jeho hře.

Na další videa s Petrem Nouzou se můžete podívat zde.