Veselý vydřel první letošní výhru, s Albotem odvracel čtyři mečboly

- Filip Lefenda

Těžkou šichtu má za sebou v Aucklandu Jiří Veselý. Český tenista, který před týdnem v Puné překvapivě podlehl Španelu Ojedovi, slaví po bitvě s moldavským kvalifikantem Radu Albotem první vítězství, na to se však nebývale nadřel, když musel duel po prohraném prvním setu otáčet a v závěru střetnutí odvrátit i kvarteto mečbolů protivníka.

V úvodním setu Veselý doplatil na neproměňování brejkových příležitostí. První se mu naskytla v páté hře po soupeřově podklouznutí, Čech ale následně přepálil riskantní return. V osmé hře ho poté jeho neúspěch mrzel ještě o to více, když sám servis poprvé ztratil. Při brejkbolu soupeře tehdy zahrál vůbec poprvé v utkání dvojchybu. Přesto měl ještě v dalším gemu možnost na odpověď, Veselý ale ani jeden ze čtyř brejkbolů nevyužil.

Co se nepovedlo v úvodním dějství, to přišlo v tom druhém. Český favorit uspěl na příjmu ve druhé hře, byť proměnil až svou šestou brejkovou možnost v gemu. Sám Veselý pak působil na podání jistě, servis si střežil jako oko v hlavě a v šesté hře navíc přidal další brejk. Po výsledku 6:1 se šlo do rozhodujícího setu.

Do toho vstoupil tenista z Příbrami čistou hrou na příjmu, v osmé hře ale o výhodu brejku přišel a bylo tak jasné, že koncovka bude nesmírně dramatická. Další hry byly ve znamení servírujících hráčů, o postupujícím tak musel rozhodnout tiebreak.

V tom vedl Veselý 3:1, Albot následně pěti míči v řadě výsledek otočil a vypracoval si tři mečboly. Své šance na ukončení duelu nevyžil, za stavu 7:6 pro něj měl moldavský hráč další možnost, i tu ale Veselý přečkal. A tak následně překlonil pomyslné misky vah na svou stranu a za stavu 8:7 střetnutí na příjmu ukončil.

O čtvrtfinále si Veselý zahraje s turnajovou trojkou Samem Querreym, třináctým hráčem žebříčku ATP, s nímž se na okruhu dosud nikdy neutkal.

ASB Classic, Auckland (muži, NZL, 501 345 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (64.) – Radu Albot (MDA, 88.) 3:6, 6:1, 7:6(7)