Problémy s kyčlí ho donutily k razantnímu kroku. Murray se v Austrálii podrobil operaci

- Jan Vojkůvka

Britský tenista Andy Murray se přibližně půl roku na kurtech ještě neobjeví. Během svého australského pobytu, při němž se připravoval na návrat, musel kvůli přetrvávajícím problémům s kyčlí učinit důležité rozhodnutí. Po konzultacích s lékaři i svými blízkými se rozhodl podstoupit operaci.

„Dnes jsem podstoupil úspěšnou operaci pravé kyčle v nemocnici Svatého Vincenta v Melbourne,“ napsal Murray na svém Facebooku. „Chtěl bych poděkovat doktoru Johnu O'Donnellovi a celému personálu za to, že se o mě postarali.“

Murray, jehož trable s kyčlemi ho provází od dětství, nemohl od loňského Wimbledonu kvůli bolestem a výrazné limitaci při běhu hrát a snažil se dlouhého půl roku léčit své zranění bez operačního zákroku. Když už to vypadalo, že se dokáže vrátit, jeho pravá kyčle se ozvala znovu a bývalá světová jednička se musela odhlásit z turnaje v Brisbane.

Operace, jež trvala necelé tři hodiny, proběhla úspěšně, což potvrdil sám Murray v krátkém rozhovoru z nemocničního lůžka. „Jsem velmi optimistický, protože jsem mluvil s chirurgem a ten byl velmi spokojený s tím, jak operace proběhla. Věří, že se moje kyčle bude cítit lépe než před rokem.“

„Toto bylo rozhodnutí, které jsem dlouho a pečlivě volil, a mělo by pomoci pro zbytek mé kariéry. Teď se ale těším jen na to, že nebudu mít bolesti,“ podotkl Murray, který zkusil comeback provést během exhibice v Abú Zabí, ale na konci prosince odehrál jen jeden jednosetový zápas a do druhého klání vůbec nenastoupil a následně se odhlásil z již zmíněného podniku v Brisbane.

Murray kromě Australian Open přijde i o velké turnaje Masters ve Spojených státech a kompletní antukovou sezonu. Pokud vše půjde podle plánu, vrátit by se měl před červnovým Wimbledonem během travnaté části sezony.