Kdyby pořád dominovali staří hráči, bylo by to smutné, myslí si Berdych

- Jan Vojkůvka

Tomáš Berdych bude jeden z hráčů, kterého se v roce 2018 vyplatí sledovat. Dlouhodobá česká jednička vstupuje do nové sezony s ohromnou motivací a velkými ambicemi. Ačkoliv má za sebou jednu z nejhorších sezon za poslední roky, prokázal, že stále umí zahrát dobré výsledky, když se ve Wimbledonu dostal až do semifinále.

Byla to však jen jedna z mála světlých stránek v Berdychově nepříliš vyvedené sezoně 2017. Českého tenistu brzdila všemožná zranění, od řezavé bolesti v žebrech po trápení s bedry a celkově zády, kvůli kterým musel předčasně ukončit minulý ročník.

Návrat na okruh se mu sice nepovedl, když v Dauhá prohrál ve třech setech s Janem-Lennardem Struffem v prvním kole, ale turnaje, na kterých nejvíce záleží, teprve přijdou. Ještě před svým odjezdem z Dauhá byl dotázán na to, co si myslí o situaci na předních místech žebříčku a případnému návratu dominance velké čtyřky Rafaela Nadala, Rogera Federera, Novaka Djokoviče a Andyho Murrayho.

„Uvidíme, jak se sezona bude vyvíjet,“ prohlásil Berdych. „Je těžké teď říci, jak to bude. Ale ano, je možné, že je konec téhle éry,“ odpověděl na otázku, zda po problémech Djokoviče a Murrayho se zraněními nastal konec slavného kvarteta, kterému se přezdívalo „Fab Fours“.

„Neříkám, že je určitě konec, ale myslím, že to je přirozený proces času a sportu. Ti čtyři byli na vrcholu hodně dlouho a je normální, že se to začalo nazývat érou. Nesmíme zapomenout ani na Stana (Wawrinku), který vyhrál tři grandslamy. Kluci měli skvělé výsledky a byli konzistentní po spoustu let. Myslím, že bych se do téhle éry mohl také počítat,“ smál se.

„Ale tak to chodí. Myslím, že by bylo hodně smutné, pokud bychom my staří hráči dominovali po celou dobu našich kariér a nezačali se prosazovat žádní mladí a nastupující hráči,“ upozornil.

Ačkoliv se zejména na internetových diskuzích stále více kritizují výsledky českého tenisty, nikdo mu nemůže upřít, že náležel do výjimečné generace, v níž se držel dlouhodobě v elitní světové desítce. V době, kdy kurtům vládl Roger Federer s Rafaelem Nadalem, ke kterým se později připojili Novak Djokovič, Andy Murray a Stan Wawrinka.

„Byl jsem součástí tohohle všeho po docela dlouhou dobu. Víte, je dost složité snažit se takovým hráčům přiblížit,“ podotkl Berdych. „Bohužel, výsledky na velkých turnajích ještě nepřišly. Ale je těžké říci, že i když se můj žebříček v poslední době propadl, že jsem získal větší sebedůvěru. Když jsem se dostal na čtvrté místo na světě, byl to pro mě pravděpodobně lepší moment, kdy jsem mohl mluvit o výhře na nějakém grandslamu a stát se jedním z nich,“ vrátil se k dominantním tenistům posledních let.

„Ale myslím si, že to je na našem sportu krásné. Nezáleží na tom, kde se nacházíte, pořád máte velkou šanci,“ usmál se český tenista. „Je to o konkrétním dnu. Z jednoho dne můžete vytvořit skvělý týden. A z jednoho týdne pak udělat dva. A to je přesně to, co hledáte, v co se snažíte. Abych byl upřímný, je to jediný důvod, proč jsem stále na okruhu,“ přiznal.

„Už bych nemusel vůbec hrát jen proto, že sport miluju,“ uvedl tenista, který si za svou kariéru na prize money vydělal 28 milionů dolarů. „Pořád ale vidím věci, kterých jsem dosáhl v minulosti. A stále cítím, že mohu mít šanci. Proto stále chci hrát, bojovat a stavět před sebe výzvy proti mladším hráčům,“ dodal.