Češi na turnajích: Těžký los pro Strýcovou, Šafářová se utká s bývalou jedničkou

- Jan Vojkůvka

Nový týden s sebou přináší nové turnaje na okruzích ATP a WTA. Zatímco v Melbourne započnou kvalifikační boje o místenky na grandslamovém turnaji, již jistí čeští účastníci hlavní soutěže si střihnou v Austrálii generálky před prvním z turnajů velké čtyřky. Podívejme se, s kým se Češi v úvodních kolech střetnou.

Nejvíce českých zástupců se představí v novém týdnu na kombinovaném turnaji v Sydney, kde budou hrát muži i ženy. V ženské části si zahrají hned tři Češky, které ale celkově nemají zrovna ideální los.

Nejlépe ze všech vyšla Petra Kvitová, jež se tento týden odhlásila z turnaje v Brisbane kvůli nemoci a svou premiéru v nové sezoně si odbude v souboji s Chorvatkou Mirjanou Lučičovou-Baroniovou, jež od svého semifinále v Charlestonu v dubnu 2017 vyhrála pouze pět zápasů a hned 12 jich prohrála.

O poznání složitější budou mít pozici v úvodním kole Barbora Strýcová a Lucie Šafářová. Strýcovou čeká duel s Ruskou Darjou Kasatkinovou, dvacetiletou talentovanou tenistkou, která v posledním vzájemném střetnutí Strýcovou v New Havenu dokázala porazit.

Šafářová si zahraje s bývalou světovou jedničkou Angelique Kerberovou, jež se příjemně rozehrála během Hopman Cupu v Perthu, kde společně s Alexanderem Zverevem postoupila do finále.

Slušný los pro úvodní kolo naopak má v Sydney Jiří Veselý, který si zahraje s kvalifikantem Radu Albotem z Moldavska. Veselý, ačkoliv do sezony nevstoupil vůbec dobře a v indickém Puné nečekaně skončil hned po prvním utkání, bude proti 87. hráči světa v roli favorita.

Své zastoupení bude mít český tenis také v Hobartu. Zde se na povedený vstup do sezony pokusí navázat Kateřina Siniaková a Kristýna Plíšková, které se mohou spolu utkat už v osmifinále. Siniaková se v prvním kole střetne s Američankou Alison Riskeovou a Plíškovou čeká belgická kvalifikantka Kirsten Flipkensová. Pokud obě hráčky vyhrají, zopakují si duel z čínského Šen-čenu, ve kterém se ve čtvrtfinále radovala z vítězství Siniaková.

V Hobartu bude startovat také Markéta Vondroušová, která začala nový ročník nečekanou porážkou s Petrou Martičovou. Napravit své zaváhání bude moci v duelu s Ruskou Natalií Vichljancevovou, a nutno podotknout, že Vondroušová, která obhajuje na začátku sezony body za tituly na turnajích ITF, potřebuje vyhrávat, aby se nepropadla v žebříčku WTA.

Během týdne se bude konat také kvalifikace na první grandslam sezony. V Melbourne by se v bojích o hlavní soutěž měli v mužské dvouhře představit Adam Pavlásek, Zdeněk Kolář a Václav Šafránek (mezi náhradníky čeká jako sedmý pod čarou Marek Jaloviec). V ženské kvalifikaci nastoupí Barbora Krejčíková, Denisa Allertová, Tereza Martincová, Barbora Štefková (díky chráněnému rankingu) a Marie Bouzková.