Australian Open bez Tomica? Do kvalifikace se mu nechce, divokou kartu nedostane

- Jan Vojkůvka

Poprvé od roku 2008 se může stát, že grandslamové Australian Open se bude muset obejít bez domácího Bernarda Tomica. Stále více indicií totiž naznačuje, že australský tenista, který v Melbourne debutoval ve svých patnácti letech, nechce nastoupit do kvalifikace. A s udělením divoké karty počítat nemůže.

„Udělali jsme mu nabídku, respektive Lleyton ji udělal. Řekli jsme mu, že bychom byli rádi, kdyby si zahrál v turnaji o divokou kartu na Australian Open a pokud dokážeš odvést svůj standard, máš velkou šanci ji získat,“ řekl turnajový ředitel Craig Tiley.

Jenže Tomic se turnaje nezúčastnil a divokou kartu vyhrál Alex De Minaur, osmnáctiletý domácí mladík, který tento týden dokázal porazit Kanaďana Milose Raonice, či Američana Stevea Johnsona. A organizátoři melbournského grandslamu nehodlají Tomicovi udělat divokou kartu bez toho, aby viděli, že má snahu změnit svůj přístup k tenisu.

„Teď musí projít kvalifikací, takže rozhodnutí je na něm. Budu velmi rád, pokud Bernie bude hrát v kvalifikaci, ale sám naznačil, že tak pravděpodobně neučiní,“ zamrzelo Tileyho.

A že Tomic klidně obětuje domácí grandslam naznačily už jeho kroky během prvního týdne nové sezony, kdy se odhlásil z kvalifikace v Brisbane. Že si aktuálně 140. hráč světa výrazně zahrává se svou budoucností ho asi moc netrápí. Případná neúčast na Australian Open by totiž pro něho znamenala pád z druhé světové stovky.

Pětadvacetiletý tenista se však do kvalifikačních bojů rozhodně nežene a nijak svému postavení nepomáhá ani svým přístupem. Kromě odmítnutí účasti na turnaji o divokou kartu totiž odmítl i účast na tréninkovém kempu společně s australským Davis Cupem.