Hopman Cup: Švýcaři i Federer slaví po sedmnácti letech titul

- Jan Vojkůvka

Když naposledy slavilo Švýcarsko titul v Hopman Cupu, psal se rok 2001 a Roger Federer tehdy triumfoval společně s Martinou Hingisovou. O sedmnáct let později se v australském Perthu dočkali Švýcaři dalšího triumfu a znovu u toho nechybí legendární Federer, po jehož boku bojovala v junilejním 30. ročníku Hopman Cupu o poznání mladší Belinda Bencicová. Ve finále Švýcarsko zdolalo Německo 2:1 po výhře v závěrečné čtyřhře.

Uzavřel se kruh Rogera Federera na Hopman Cupu? Případná derniéra v této týmové soutěži by nemohla dopadnout lépe. Federer se po sedmnácti letech zapisuje podruhé do kolonky vítěze tradiční soutěže a společně s Belindou Bencicovou dokonali práci, kterou započali už loni, kdy při své premiérové souhře nepostoupili do finále.

Tentokrát jim finále neuniklo a v něm proti Německu zvítězili 2:1 na zápasy.

Program na centrálním dvorci otevřel generační souboj mezi Rogerem Federerem, který byl u posledního vítězství Švýcarska v Hopman Cupu přes sedmnácti lety, a Alexandra Zvereva. Německý tenista zvládl o něco lépe první set, který urval na svou stranu v tiebreaku po vítězství 7:4, ale od té chvíle měl kurt jediného vládce.

Federer od druhé sady prohrál pouze dva gemy a svého soupeře suverénně přejel 6:0, 6:2. Zverev zcela odpadl a nedokázal navázat na úvodní sadu, kdy si zvládl držet své podání, což se mu v průběhu druhé a třetí sady povedlo už jen dvakrát. Švýcarsko se tak po výhře Federera dostalo ve finále do vedení 1:0.

Ženská čtyřhra rozuzlení nepřinesla. Belinda Bencicová totiž nestačila na bývalou světovou jedničku Angelique Kerberovou, se kterou prohrála 4:6, 1:6 a to i přesto, že do zápasu vstoupila výborně, když hned v prvním gemu prorazila Kerberové servis. Z vedení se ale dlouho neradovala, Němka ve čtvrtém gemu srovnala a následně patřilo utkání už pouze jí.

V rozhodující čtyřhře pak Federer s Bencicovou porazili Zvereva s Kerberovou 4:3(3), 4:2 a mohli se začít radovat z celkového prvenství na jednom z přípravných turnajů před Australian Open.

Finále
Švýcarsko – Německo 1:1
Roger Federer – Alexandr Zverev 6:7(4), 6:0, 6:2
Belinda Bencicová – Angelique Kerberová 4:6, 1:6
Bencicová, Federer – Kerberová, Zverev 4:3(3), 4:2