A je zase ve finále! Siniaková zdolala svůj idol, po výhře nad Šarapovovou se neubránila slzám

- Filip Lefenda

Slzy, které záhy vystřídal smích. Taková byla reakce Kateřiny Siniakové na její semifinálové vítězství nad Marií Šarapovovou. Bývalou světovou jedničku, která byla jejím dětským vzorem, zdolala jednadvacetiletá Češka ve třech setech. Po roce si tak v Šen-čenu Siniaková opět zahraje finále, k obhajobě titulu jí chybí poslední krok.

Úvodní set patřil Siniakové. V prvním gemu svůj premiérový brejkbol ještě nevyužila, o dvě hry později si však vypracovala další tři možnosti a poprvé v duelu tak prolomila soupeřčin servis. Sama Češka neměla na servisu v prvním dějství problém, na podání nečelila jediné brejkové hrozbě. To Šarapovová další takovou v sedmém gemu opět neodvrátila a sadu o pár chvil později ztratila poměrem 2:6.

O osudu druhého setu rozhodl hned druhý gem, v němž se zrodilo jediné ztracené podání, v tomto případě bohužel na straně jednadvacetileté Češky. Siniaková se nejprve dokázala z krajně nepříznivého stavu 0:40 dotáhnout na shodu, následně zlikvidovala i dvě ruské výhody, skrze šestý brejkbol v gemu už ale snaze zkušené protivnice podlehla. Ta následně brejk potvrdila a ztratila ve zbytku setu na vlastním podání už jen dva míče.

Úvod třetí sady patřil servírujícím hráčkám, zlom nastal až v šesté hře, kdy byla na příjmu Siniaková. Češka se za stavu 15:40 dostala ke dvěma brejkbolům a hned ten první využila vítězným bekhendem na čáru, aby následně odskočila do vedení 5:2.

V následující hře měla nasazená šestka na returnu další dva brejkboly – v tomto případe již mečboly – Šarapovová ale konec ještě odvrátila. S výsledkem už ale nic neudělala. Siniaková zápas v dalším gemu doservírovala a slavila v Šen-čenu další cenné vítězství.

„Ani nemohu přesně popsat, jak jsem šťastná. Sami jste mohli vidět mé emoce poté, co jsem vyhrála poslední bod,“ narážela na sladké slzy. „Bylo to pro mě těžké utkání, ještě těžší pak bylo ho ukončit,“ přiznala v hodnocení přímo na kurtu.

Bývalou světovou jedničku tak již porazila, tu současnou vyzve zítra. V sobotu změří Siniaková v bitvě o titul síly se Simonou Halepovou, která v pátek i pošesté v kariéře zdolala krajanku Beguovou. S Halepovou se mladá Češka utká podruhé v kariéře, poprvé si proti Rumunce zahrála před rokem právě v Šen-čenu a zvítězila tehdy 2:1 na sety. Bude se historie opakovat?