Berdych semifinále neobhájí, v Dauhá prohrál poprvé v kariéře se Struffem

- Filip Lefenda

V předešlých třech letech se Tomáš Berdych v Dauhá podíval vždy minimálně do semifinále, letos však český hráč vstup do nové sezóny nezvládl, když v Kataru padl po boji s Němcem Janem-Lennardem Struffem. O postupujícím rozhodla až zkrácená hra třetího dějství.

O osudu prvního setu rozhodl hned úvodní gem, v němž Berdych ztratil podání. Jak se později ukázalo – šlo o jediný brejk v dějství, a tak jej Struff získal poměrem 6:4. V desáté hře měla sice nasazená trojka dvě brejkové možnosti, Němec je ale přečkal, aby následně doservíroval set přes shodu.

Ve druhé sadě Berdych zabral, připravil soupeře dvakrát o servis a povolil mu jen jediný gem. Na podání působil sebejistě a těžil z fungujícího prvního servisu, po němž ztratil jen dva míče. 

Rozuzlení tak nabídl až set číslo tři. Berdych nejprve ve čtvrtém gemu odvrátil dva brejkboly, o dvě hry později už však finalista z roku 2015 na servisu zaváhal. V tu chvíli Čech prohrával 2:4, bleskově ale reagoval rebrejkem a nakonec dovedl duel do zkrácené hry.

V té už ovšem neuspěl. Berdych tahal v tiebreaku od začátku za kratší konec a nakonec jej prohrál 4:7. Poprvé tak v celkově třetím vzájemném měření sil podlehl Struffovi a turnaj v Dauhá pro něj skončil.