Blog Lucie Šafářové: Šťastná a fit! 1. díl Různé cesty

- Lucie Šafářová

Ahojky, jak se máte? Já touto dobou v Anglii a posledních pár dnů to tu vypadá spíš jako podzim než léto.

První díl svého blogu bych ráda věnovala přístupu ke stravování. Shrnula bych ho do jedné věty. „Co do těla dáš, to od něj dostaneš zpátky!“ 

Jídlo je pro nás palivem a zdrojem energie. I když nám tělo hodně věcí odpustí, stejně nakonec vypadáme podle toho, jak se o něj staráme. A nejde jen o vzhled, ale i o psychickou pohodu, náladu a především o ZDRAVÍ!

Jaký je můj příběh?

Miluju jídlo a máloco mi v životě dělá takovou radost. Už jako dítě jsem byla největší jedlík v okolí. Bylo to samozřejmě kvůli sportu, po kterém jsem mívala velký hlad, ale také mi jednoduše chutnalo. Kolem puberty jsem začala přibírat a uvědomila jsem si, že se už nemůžu ládovat jako popelnice. Svíčková s houskovým knedlíkem, kuře na paprice a opět knedlíky, smažený sýr, sýrové halušky, o sladkostech a návštěvách McDonald´s ani nemluvě. Trenér mi řekl, že jestli chci být profík, tohle musím okamžitě změnit. V té době jsem se proto poprvé začala zajímat o zdravou stravu. Zašla jsem za dietologem, který mi sestavil plán, ale bylo pro mě hrozně těžké ho dodržovat. Byl to šok z jednoho extrému do druhého. Vážit porce, hlídat si množství, navíc na cestách…Brzo jsem z toho byla spíš vystresovaná, než aby mi to pomáhalo.

Pak přišlo období, kdy jsem vyzkoušela snad všechno, co se vyzkoušet dalo. Dělená strava. Proteinová dieta. Jíst víc sacharidů. Nejíst skoro žádné. Jíst jen saláty. Období „kašlu na všechno a jím cokoli“. Vždycky jsem byla ta, co si vše musí vyzkoušet sama, a dnes vím, že mi to často spíš uškodilo, než pomohlo. Pročítala jsem všemožné výzkumy a jeden říkal "nejezte tohle", zatímco druhý suverénně tvrdil „tohle můžete, ale tohle tedy vůbec“. Jenže kdo se v tom má vyznat? Co je vlastně pro zdraví nejlepší? Osobně mi z dosavadních diet nejvíc seděly sacharidové vlny. Ale po nemoci jsem objevila ještě něco daleko lepšího. Něco, o čem si myslím, že je účinné pro všechny.

Byla jsem po těžké bakteriální infekci a reaktivní artritídě. V těle kupa různých antibiotik a dalších léčiv, váha plus pět kilo od normálu. Byla jsem unavená, nevydržela jsem dlouho trénovat a trápila jsem se. Jak zpět? A co nejrychleji? Po poradě s lékaři jsem nasadila dietu bez lepku a bez laktózy. Prvnotní plán zněl: jeden měsíc jako detox těla. Kromě toho jsem vysadila i pár jiných potravin, třeba všechno maso kromě krůtího a mořských plodů. Žádná rajčata, žádné papriky.

Je důležité říct, že moje testy na alergie neprokázaly intoleranci na lepek ani na laktózu. Takže bych se jim vyhýbat nemusela. Přesto jsem to zkusila a nestačila se divit, jaké výsledky to přineslo. Po týdnu přísného dodržování jsem těch pět kilo zase shodila a hlavně: na kurtu jsem se cítila rychlejší a výbušnější. Po zkušebním měsíci jsem neměla o čem přemýšlet. Pokračovalo se dál. Vyhrála jsem turnaj v Praze, získala první titul po nemoci a konečně jsem se cítila zase zpátky ve formě! Po měsíci jsem do jidelníčku vrátila všechno maso a ryby. Zhubla jsem tuky, ale svaly mi zůstaly a vrátila se mi energie. Také mi byl doporučen jednou za 8-10 dnů takzvaný žrací den, kdy si můžu dát úplně cokoli, co mi chybí a na co mám chuť.

Strava bez lepku není náročná. Dnes už existuje dost náhrad a kvalita produktů se zvedá. V Německu a Rakousku se mi zdá nejlepší, ale i u nás už je velmi slušná. Těžší je dodržovat stravu bez laktózy, která mému tělu škodila nejvíc. Laktóza je skoro všude: mléko, jogurty, máslo, omáčky, čokoláda, sušenky, navíc je příměsí řady produktů. Víc o tom napíšu v dalším blogu.

Není to snadné, ale sama na sobě vidím, že výsledky stojí za to. I vy třeba uvidíte - ať už to zkusíte jen jako měsíční detox, nebo jako dlouhodobější dietu. Pro ty z vás, kteří trpí alergií, je to navíc velký krok ke zdraví. Nějáká rada na závěr? Zkuste si položit dvě otázky.

1. Mám nějáké zažívací či zdravotní problémy, například časté nadýmání, bolesti i nafouklé břicho, zácpu, průjem, trpím únavou nebo pocitem, že jsem bez energie?

2. Jsem spokojená(ý) se svým tělem a váhou? Popřípadě: Jaký mám cíl?

Ten je totiž vždy jako hnací motor důležitý. Další krok je využít moderní technologie a otestovat si alergii na potraviny. Dnes je v nich tolik chemických látek, že často ani netušíme, kde se naše problémy berou - a můžou to být právě alergie. Spousta lidí má dnes alergii na lepek i laktózu a ani o tom neví. Není jim sice tak špatně, ale problémy se v jejich těle střádají a tikají jako bomba, než o sobě dají vědět.

Je jen na vás, abyste tomu zabránili!

                                Snídaně: nákyp z kokosového mléka