Nejlepší mužský sportovec roku? Francouzi zvolili Federera s Nadalem

- Jan Vojkůvka

Doslova kulišácké řešení vymysleli v prestižním francouzském deníku L'Equipe. V otázce, koho zvolit nejlepším mezinárodním mužským sportovcem minulé sezony se rozhodli ocenit poprvé ve své historii hned dva muže. O vítězství se podělili tenisté Roger Federer a Rafael Nadal.

Stalo se tak poprvé v historii ankety, kdy se mezinárodním sportovcem roku stali hned dva muži. Zástupci L'Equipe si možná vzali inspiraci z roku 1991, kdy francouzským sportovcem roku zvolili tenisty Guye Forgeta a Henriho Leconta poté, co Francie v tomtéž roce vyhrála Davis Cup.

Federer zakončil uplynulou sezonu na druhém místě tenisového žebříčku a vybojoval dva grandslamové tituly, stejně jako Rafael Nadal, který v tenisovém rankingu stanul na postu světové jedničky.

Švýcar se z vítězství v anketě radoval už počtvrté, když dominoval u deníku L'Equipe v letech 2004 až 2006. Ještě před odletem do Perthu, kde nyní hraje Hopman Cup, byl dotázán, zda je podle něho správné, že nejlepším sportovcem roku byli zvoleni hned dva muži.

„Ano, myslím, že ano. Někdo řekne, že ne, někdo zase, že ano. Na naše sezony můžeme nahlížet podobně. Oba jsme zvládli něco úžasného. On zakončil rok jako nejstarší hráč na pozici světové jedničky. Nikomu se ještě nepodařilo v jeho věku něčeho takového dosáhnout,“ podotkl Federer na adresu Nadala, který se z vítězství v anketě radoval zatím dvakrát v letech 2010 a 2013.

„Já jsem o pět let starší, což dělá věci zase o něco komplikovanější. A porazil jsem ho ve všech zápasech. Takže s rozhodnutím souhlasím,“ dodal.