Začátek sezony přinesl přívětivý los. S kým zahájí Češi nový ročník?

- Jan Vojkůvka

Úvodní týden nové sezony si přichystal pro tenisové fanoušky hned šest turnajů na okruzích ATP a WTA. V dějištích prvních přípravných podniků před Australian Open nebudou scházet ani čeští tenisté, pro které byl los v úvodu sezony poměrně přívětivý.

V australském Brisbane, kde se bude hrát společný turnaj mužů i žen, se v ženské části představí světová čtyřka Karolína Plíšková a také Petra Kvitová. Plíšková, kterou trápila na exhibici v Hua Hinu nemoc, bude mít jako druhá nasazená v úvodním kole volný los. V osmifinále se utká buď s americkou talentovanou hráčkou Catherine Bellisovou nebo jednou z úspěšných kvalifikantek. Česká jednička obhajuje v Brisbane titul.

Naopak Petra Kvitová naskočí do nové sezony už v kole prvním. V nabitém startovním poli se nevešla mezi nasazené a zahraje si s Estonkou Anett Kontaveitovou. V případě postupu do druhého kola by se mohla utkat s Francouzkou Kristinou Mladenovicovou, jež prožila tragickou druhou polovinu roku a od srpnového turnaje ve Washingtonu prohrála 12 utkání v řadě.

Auckland na Novém Zélandu se stane vstupní destinací do nové sezony pro Barboru Strýcovou a Markétu Vondroušovou. Strýcová, která bude plnit roli třetí nasazené, se v prvním kole utká s Italkou Sarou Erraniovou, jež obdržela do Aucklandu divokou kartu.

Vondroušová by se v osmifinále mohla potkat s vítězkou Turnaje mistryň Caroline Wozniackou. Aby se tak stalo, musí si v úvodním kole poradit s Chorvatkou Petrou Martičovou, bývalou členkou elitní padesátky světa.

Obhajovat titul bude v čínském Šen-čenu Kateřina Siniaková, jež se v úvodním kole střetne s tuniskou tenistkou Ons Jabeurovou. Jako šestá nasazená se Siniaková v případném čtvrtfinále může utkat s turnajovou dvojkou Jelenou Ostapenkovou, která naopak už v prvním kole bude čelit tvrdému servisu druhé české zástupkyně na turnaji - Kristýně Plíškové.

Po přesunu z Čennaí se poprvé mužský tenis představí v indickém Puné, kam vyrazil Jiří Veselý. Jeho soupeřem v prvním kole bude jeden z úspěšných kvalifikantů. A na jednoho z kvalifikantů může Veselý narazit i v kole druhém.

Jedinou neznámou je aktuálně los Tomáše Berdycha, který vstoupí do nové sezony v katarském Dauhá. Hlavní soutěž turnaje doposud nebyla rozlosována.