Hopman Cup: Federer nezaváhal a Švýcaři berou první výhru. Slaví také Američané

- Jan Vojkůvka

V australském Perthu byla zahájena nová sezona, která vyvrcholí za dlouhých 11 měsíců. Ještě v kalendářním roce 2017 se rozběhl nový ročník tradičního Hopman Cupu, který opět slibuje přehlídku velkých hvězd světového tenisu. Hned první den se do akce dostal i Roger Federer, který bez ztráty podání porazil Japonce Sugitu. Poté, co Belinda Bencicová přidala druhý bod, se Švýcarsko dočkalo prvního vítězství, které ještě vyšperkovalo i triumfem v závěrečné čtyřhře.

Devatenáctinásobný grandslamový šampion se dostal na kurt už v sobotu, a společně s Belindou Bencicovou vybojoval první vítězství nad Japonskem. Jeden z nejlepších tenistů historie svůj vstup do Hopman Cupu zvládl a Jujčiho Sugitu přehrál 6:4, 6:3. Za celý zápas čelil jen dvěma brejkbolům, které oba v osmé hře první sady odvrátil. Sám naopak na returnu obral soupeře třikrát o podání.

Na Federerovo vítězství navázala Belinda Bencicová v utkání s Naomi Osakaovou, kterou porazila 7:5, 6:3. Svůj triumf švýcarské duo podtrhlo i výhrou 2:4, 4:1 a 4:3(1) v závěrečné čtyřhře.

Federer s Bencicovou hráli Hopman Cup už v minulé sezoně, kdy se jim podařilo vybojovat dvě výhry, ale kvůli porážce s Francií se do finále nedostali. Vylepšit svůj poslední výsledek touží letos, přičemž je ale nečeká vůbec nic snadného. Kromě Japonska se totiž utkají s Ruskem a především Spojenými státy.

Američané, kteří ve složení Jack Sock a CoCo Vandewegheová prohráli v minulé sezoně ve finále s Francií, na své sestavě nic nezměnili a už mají za sebou také vítězný vstup do nového ročníku.

V duelu s Ruskem potvrdili američtí singlisté role favoritů a na výhru Vandewegheové nad Pavljučenkovovou 6:3, 6:3, navázal Sock výhrou nad Chačanovem 6:4, 1:6, 6:3. V závěrečné čtyřhře vybojovali Rusové alespoň čestný bod, když americké duo porazili 3:4(3), 4:1, 4:2.

Skupina B
USA – Rusko 2:1
CoCo Vandewegheová – Anastasija Pavljučenkovová 6:3, 6:3
Jack Sock – Karen Chačanov 6:4, 1:6, 6:3
Sock, Vandewegheová – Chačanov, Pavljučenkovová 4:3(3), 1:4, 2:4

Švýcarsko – Japonsko 3:0
Roger Federer – Jujči Sugita 6:4, 6:3
Belinda Bencicová – Naomi Osakaová 7:5, 6:3
Federer, Bencicová – Sugita, Osakaová 2:4, 4:1, 4:3(1)