Daviscupový duel roku? Barážová řež v Haagu

- Jan Havlovic

Oficiální stránky Davis Cupu oznámily žebříček nejlepších duelů uplynulého roku. Tím nejlepším byl dle zástupců této mužské týmové soutěže barážový souboj mezi Nizozemskem a výběrem České republiky. Duel hraný na antuce v Haagu tak předčil i finálový souboj Francie s Belgií, který obsadil v žebříčku až páté místo.

Vcelku překvapivá volba. Zástupci Davisova poháru vybrali za nejlepší duel uplynulé sezony právě barážovou řez v Haagu. Nutno však uznat, že se v polovině září odehrál na nizozemské antuce opravdu dramatický duel, bohužel s vítězným koncem pro domácí reprezentaci.

Český tým vedeným kapitánem Jaroslavem Navrátilem si již v průběhu pátečních dvouher vypracoval dvoubodový náskok. O úvodní dvě výhry se postarali Jiří Veselý s Lukášem Rosolem, který šokoval výhrou nad favorizovaným Robinem Haasem.

Nizozemská reprezentantce hnaná svými fanoušky však nic nezabalila. Ba naopak, sehraná dvojice Haase – Middelkoop nejprve vykřesala výhrou ve čtyřhře naději před závěrečnými dvouhrami. Robin Haase a Thiemo de Bakker poté v neděli dokonali obrat, který znamenal pád českého daviscupového týmu do euroafrické zóny, po dlouhých jedenácti letech.

Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila budou v příští sezoně usilovat o návrat do Světové skupiny. Nejprve se střetnou s vítězem duelu JAR/Izrael a v případě vítězství by je čekala v druhé polovině příštího roku znovu baráž. 

Nejlepší zápasy Davis Cupu v roce 2017
5. Francie – Belgie 3:2
4. Nový Zéland – Korea 3:2
3. Pákistán – Thajsko 3:2
2. Argentina – Itálie 2:3
1. Nizozemsko – Česká republika 3:2