Vondroušová jednou z nejlépe vydělávajících mladých hráček. Na kolik si letos přišla?

- Filip Lefenda

Příjemná překvapení připravovala v průběhu letošního roku českým tenisovým příznivcům Markéta Vondroušová. Talentovaná dívka vyhrála v pouhých sedmnácti letech svůj premiérový turnaj WTA, vysloužila si pozvánku do seniorské reprezentace a stala se díky posunu do první stovky žebříčku pravidelnou účastnicí grandslamových soutěží. Zářnou budoucnost věští také posun mezi deset nejlépe vydělávajících hráček do 21 let.

Do sezóny vlétla Vondroušová jako velká voda. Po titulech z halových akcí v německém Stuttgartu a francouzském Grenoblu přidala nejcennější trofej kariéry na podniku WTA ve švýcarském Bielu. Do hlavní soutěže zbrusu nového turnaje se musela Češka prokousat z kvalifikace, o to působivější pak byl její nečekaný celkový triumf!

Vondroušová získala premiérový titul z okruhu WTA v pouhých sedmnácti letech, tehdy jako 233. hráčka světového pořadí. V tomto ohledu drží za rok 2017 talentovaná Češka primát, když se stala žebříčkově vůbec nejhůře postavenou vítězkou turnaje elitní kategorie.

Skvělé výkony nezůstaly bez povšimnutí ani u reprezentačního kapitána Petra Pály, který mladou ranařku poprvé využil v rámci Fed Cupu. Češky tehdy v druhé polovině dubna proti pozdějším vítězkám ze Spojených států neuspěly, dovedly však střetnutí do rozhodujícího deblu. Vondroušová přispěla týmu důležitým bodem.

Další tituly přidala dívka původem ze Sokolova na antukových podnicích ITF v Trnavě a Praze. Na Roland Garros došla z kvalifikace do druhého kola, na následujících dvou grandslamech ve Wimbledonu a New Yorku již měla díky žebříčkovému postavení zajištěny starty rovnou v hlavní soutěži, po obrovských bitvách však vypadla shodně v úvodních kolech. Poslední zápas odehrála 27. září na turnaji v Taškentu, následně sezónu pro bolesti zad předčasně ukončila.

Rapidní výkonnostní progres se projevil nejen v žebříčku, kde je Vondroušová před novou sezónou na 67. pozici jen o šest příček za svým maximem, ale i na vydělaných prize money. Tenisem si dosud česká teenagerka vydělala bezmála 330 tisíc amerických dolarů (přibližně 7 162 000 korun), téměř 94 procent z této sumy přitom tvoří příjmy za letošní rok (308 271 dolarů).

Vondroušová se tak díky tomu prodrala do elitní desítky nejlépe vydělávajících mladých hráček do 21 let, jíž vévodí lotyšská vítězka Roland Garros Jelena Ostapenková. Oproti ní má však česká kometa více jak dva roky k dobru, a tak se dá očekávat, že si ještě polepší...