Djoković plánuje exhibiční turné, ve hře je účast Ivaniševiće

- Daniel Kubelka

Nejlepší tenista současnosti svůj záměr uspořádat sérii exhibičních duelů v zemích bývalé Jugoslávie představil již na začátku letošního dubna. Jak však v pátečním rozhovoru pro server B92. Net uvedl, nestane se tak dříve než v příštím roce.

Exhibiční turné se uskuteční pravděpodobně příští rok, ale ještě to není jisté,“ uvedl Djoković pro výše zmíněný server s tím, že za odložením projektu je především jeho plně nabitý turnajový kalendář. „Je tu určitá šance, že se bude hrát v roce 2017, ale je to otevřené,“ zopakoval srbský tenista na otázku termínu celé akce.

Jak se vůbec zrodila myšlenka na turné po zemích bývalé Jugoslávie? „Nápad vznikl jako oslava přátelství, které mezi sebou máme. Všichni víme, jak těžké byly první roky po válce a sport je jednou z mála věcí, která může lidi spojovat. Mluvil jsem o této akci s hráči z Chorvatska, Bosny či Slovinska. Věříme, že se to povede.“

Prvotní myšlenka samotného projektu se zrodila již před delším časem a v dubnu ji ještě přiživil nadějný tenista Damir Džumhur původem z Bosny a Hercegoviny. Ten se s Djokovićem dal do řeči během turnaje v americkém Miami, kde mu současná světová jednička svůj záměr přiblížila s tím, že by rád uspořádal jedno z utkání i v Sarajevu, tedy hlavním městě Bosně a Hercegoviny, odkud Džumhur pochází.

Další informace přidal natěšený Djoković během dubnového turnaje v Madridu, kde pro internetový server Ubitennis.net promluvil o detailech celé akce a už naznačil, že se plánovaná šňůra uskuteční nejspíše až v roce 2017. „Letos to pravděpodobně nebude. Rád bych se domluvil s Marianem Čilićem a Damirem Džumhurem,“ přiblížil populární Nole, že kromě Bosny počítá také s Chorvatskem a ostatními zeměmi, které bývaly součástí Jugoslávie.

Djoković by kromě Čiliće či Džumhura rád zapojil do celé akce také některé z bývalých hvězd bílého sportu jako třeba Gorana Ivaniševiće, chorvatského vítěze Wimbledonu z roku 2001.