Wawrinka a Hewitt zpátky na scéně. Zahrají si exhibici Tie Break Tens

- Petr Sumbal

Příprava tenistů na novou sezonu v těchto dnech vrcholí. Ještě než se rozehrají ostré turnaje o body do žebříčku, otestují si tenisté na přelomu roku tradičně svou formu v nejrůznějších exhibicích. V Melbourne se odehraje v lednu exhibice Tie Break Tens a obsazení bude mít hvězdné. Nově bylo oznámeno, že se jí zúčastní také Stan Wawrinka a Lleyton Hewitt.

Wawrinka se přitom nedávno z preventivních důvodů odhlásil z jiné exhibice v Abú Zabí, dle svých slov se ještě nectil být po operaci kolene, kterou v srpnu podstoupil, úplně v pořádku. „Bohužel nebudu schopný se letos v Abú Zabí představit, protože ještě nejsem připravený hrát na takovéto úrovni,“ sdělil Švýcar.

Dějištěm návratu trojnásobného grandslamového šampiona na kurty se tak stane až exhibice Tie Break Tens, která se bude hrát 10. ledna příštího roku na kurtu Margaret arény, která je součástí tenisového komplexu hostícího Australian Open.

„Tie Break Tens už jsem si zahrál v Madridu, takže se nemůžu dočkat, až si něco podobného zahraji znovu,“ prozradil Wawrinka. „Bude se hrát rychlým vyřazovacím způsobem, takže budeme muset hrát naplno už od prvního podání. Těším se, že odstartuju sezonu 2018 zrovna tady.“

Kromě Wawrinky už dříve svou účast přislíbili také Novak Djkovič a Nick Kyrgios, dalším jistým účastníkem je Lleyton Hewitt. Australan už s tenisem skončil, na Australian Open se však chystá startovat ve čtyřhře, kde bude hrát po boku svého krajana Sama Grotha, který poté ukončí kariéru. Do formy se Hewitt pokusí dostat na domácí exhibici.

„Těším se, až si Tie Break Tens v ledu vyzkouším. Je vždycky zábavné zkusit si nové herní formáty,“ řekl Hewitt. „Nemám pochyby o tom, že to bude rychlé a zábavné pro nás tenisty, ale i pro fanoušky.“

Tie Break Tens se zúčastní celkem osm hráčů, čtyři z nich ještě nejsou známi. Celý turnaj by se měl odehrát ve třech hodinách, jeden zápas se bude hrát pouze do deseti bodů, tedy jako jakási obdoba supertiebreaku, který je známý především ze čtyřhry. Vítěz turnaje si přilepší o 250 000 amerických dolarů.