Alkohol i vítězství. V Rakousku našli Federerův ručně psaný mladický sen

- Johan Čáp

Ikona. Modla. Symbol. Tři slova vhodná pro světovou hvězdu formátu Rogera Federera. Muž, který svou slávou přesahuje sportovní svět, dobyl mnohé milníky, stanovil rekordy, svou domovinu pak pobláznil tenisovým šílenstvím. Už před 16 lety věřil, že sen nadějného hráče se přemění ve skutečnost!

Jeden nevinný vtip. Možná napsaný z povinnosti být originální. Roger Federer patřil před šestnácti lety do skupiny nejnadanějších tenistů své doby, ovšem pozice světového hráče číslo jedna pro něj byla ještě relativně vzdálená. Na tehdejší světovou jedničku Lleytona Hewitta totiž ztrácel ze 13. pozice ještě poměrně hodně bodů.

Přesto, i coby dvacetiletý mladíček už pomýšlel na sesazení této australské legendy. „Jednou se mi to snad podaří. Sním o tom, že si pocity nejlepšího tenisty planety zažiji na vlastní kůži,“ napsal do knihy hostů na galavačeru v rakouském resortu Sankt Anton am Alberg, jejíž obsah zveřejníl švýcarský deník Blick.

Z dnešního pohledu jsou slova tohoto švýcarského mladíčka prorocká. Ovšem Federer přeci jen reinkarnovaným Nostradamem asi není, důkaz můžeme najít hned v další větě jeho vzkazu. „Jídlo bylo špičkové. Alkohol tu maté znamenitý, avšak silný.“

I kdyby psal FedEx tato slova už ve stavu mírného podroušení, nic na tom nemění, že cílevědomost měl dánu do vínku už od malička. Před slavnostním večerem už navíc dosáhl v rámci tradiční exhibice ve stejném městečku na výhru.

Kromě skalpu Rakušana Markuse Hipfla si tehdy odvezl i motorku značky Harley-Davidson. A minimálně tohle mohlo opravňovat Rogera ke snům, symbolem této značky je právě svoboda myšlení a nespoutanost pravidly. Mladý tenista navíc na svůj vytoužený cíl dosáhl hned o tři roky později.