Král belgického sportu! David Goffin vládne jako první tenista v historii

- Tomáš Macák

Zprvu nenápadná sezóna se ve své druhé polovině přehoupla ve velkou show plnou úspěchů. Belgický tenista David Goffin zaskočil nejednoho příznivce tím, že se dokázal na Turnaji mistrů probojovat do finále. Nejen tento úspěch ho teď vynesl na belgický trůn. Tedy ten sportovní.

Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Thibaut Courtois nebo Kevin de Bruyne. Tato jména, která jsou známá z cyklistického a fotbalového prostředí, opanovala mužskou kategorii belgického sportovce roku v Belgii poslední roky. Letošek ale přinesl revoluční změnu.

Dlouho to vypadalo, že David Goffin odehraje již třetí sezónu v řadě bez jediného získaného titulu. Nedočkal se ve finále v bulharské Sofii ani v dalším přímém boji o titul v Rotterdamu. Velkou úlevu pocítil až v čínském Šen-čenu, kde porazil Ukrajince Dolgopolova, a mohl tak po třech letech políbit trofej. Na vytoužené celkové vítězství hned vzápětí přilepil další triumf z Tokia.

Vydařený podzim poslal Goffina na Turnaj mistrů do Londýna, kde se od něj moc nečekalo. Outsider ale všechny překvapil a dostal se až do finále, které po skvělé bitvě nakonec s Bulharem Dimitrovem prohrál.

Tyto úspěchy v Belgii rozhodně nešlo přehlížet.

Poprvé tak od roku 1967, kdy byla anketa vyhlašována poprvé, ve své domovině vládne sportu tenista. „Je mi velkou ctí získat ocenění "Sportovec roku 2017". Děkuji všem za neuvěřitelnou podporu," napsal sám hráč na svůj twitterový účet.

Za svoji zemi se velmi zdatně rval rovněž v týmové soutěži. A právě to přineslo sedmadvacetiletému hráči vítězství v další kategorii, což rovněž na Twitteru Goffin radostně připomněl. Belgický daviscupový tým, který svedl dramatické finále s Francií, byl totiž jmenovaný kolektivem roku 2017.

Královnou se po boku Goffina stala sedmibojařka Nafissatou Thiamová. Ta na rozdíl od tenisty opanovala anketu již potřetí. V minulosti belgickým ženám ve sportu hned osmkrát vládla tenistka Kim Cjistersová - vítězka dohromady šesti grandslamových titulů a bývalá světová jednička v singlu i deblu.