Bedene se vrací ke kořenům. Kvůli olympiádě bude reprezentovat Slovinsko

- Jan Vojkůvka

Když bylo Aljaži Bedenemu zakázáno reprezentovat Velkou Británii v Davis Cupu, sen o olympijských hrách v Tokiu se začal rozplývat. Britský tenista však přišel s řešením a od nové sezony bude hrát opět ve slovinských barvách, čímž si našel cestičku právě na japonské Hry.

„Rád bych se s vámi podělil s tím, že jsem informoval ITF svůj záměr reprezentovat Slovinsko, zemi, kde jsem se narodil,“ oznámil Bedene na svém facebookovém profilu.

Bedene se narodil ve slovinské Lublani a Slovinsko dlouho reprezentoval. Od roku 2008 ovšem žil v Anglii a v roce 2015 se stal britským občanem a otevřely se mu nové možnosti - především pak možnost bojovat o úspěch v týmovém Davis Cupu.

Jenže přišly v platnost nové regule ITF, a jelikož Bedene už dříve hrál za slovinský Davis Cup, za svou novou zemi už nesměl v týmové soutěži nastoupit. Tím pak přišel o možnost hrát na olympijských hrách, jelikož odehrání určitého počtu zápasů v Davis Cupu je podmínkou účasti na turnaji pod pěti kruhy.

„Jedním z mých hlavních cílů kariéry je hrát na olympijských hrách v Tokiu 2020. Jsem hrdý na to, že jsem posledních devět let nazýval Británii svým domovem. Bylo mým snem, abych mohl reprezentovat zemi, která mi toho tolik dala. Ale v této fázi kariéry nechci zmeškat šanci hrát v Davis Cupu a na olympiádě, dvou soutěžích, které toho pro mě tolik znamenají,“ vysvětlil Bedene své kroky.

Bedene se snažil nemožnost hrát za Velkou Británii zvrátit a v minulém roce se odvolal. ITF však neuznala jeho argument, že nové pravidlo vešlo v platnost až poté, co Bedene zažádal o britské občanství.

Od nové sezony se tak bude Bedene na tenisových kurtech opět rvát pod slovinskou vlajkou.