ITF mění pro rok 2018 pravidla. V případě nutnosti nasadí kratší sety

- Jan Vojkůvka

Testované revoluční novinky na ATP NextGen Finals možná poznají světlo světa při klasických turnajích ITF už v příští sezoně. Mezinárodní tenisová federace (ITF) vydala na svých webových stránkách aktualizovaná pravidla pro rok 2018, do kterých zahrnula i kontroverzní body týkající se kratších setů a rozhodujících bodů při shodách.

Neznamená to sice, že by během týmových soutěží, či turnajích ITF Pro Circuit, automaticky počítala s kompletními změnami pravidel na nová, ale tenisová revoluce je zase o krok blíž. Pokud totiž dojde například na futurech k situacím, kdy se kvůli počasí program výrazně natáhne, nasadí tenisová federace právě kontroverzní novinky, aby zdržení bylo co nejkratší.

V pravidlech jsou za tímto účelem přidány dodatky, které počítají s možným využitím několika testovaných novinek, jež se poprvé objevily během letošního Turnaje mistrů do 21 let v italském Miláně.

Pokud si to situace bude vyžadovat, může ITF nasadit počítání gemů bez výhod, tedy s rozhodujícím bodem po shodě. Zároveň počítá i s možností hrát kratší sety do čtyř gemů s nutným rozdílem dvou her ve skóre a s případným zkráceným tiebreakem do pěti bodů za stavu 4:4.

Rozhodující set, tedy třetí, případně pátý, by se hrál po vzoru deblových střetnutí supertiebreakem do 10 bodů.

Poslední aplikovanou novinkou bude povolené podání s dotykem pásky, které ITF již dříve schválila k testování na juniorském tenisovém okruhu. Nyní je federace otevřená využití tohoto pravidla i na profesionálních podnicích.

Nová pravidla ITF se nevztahují k turnajům ATP a WTA, ani challengerům.