Tenisová extraliga: Kvitová dotáhla Spartu k výhře, Berdycha zaskočil Šátral. Prostějov nezaváhal

- Jan Vojkůvka

Bonver tenisová extraliga 2017 je v plném proudu a po pátečních zápasech předkola se do akce pustili v semifinálových skupinách i největší favorité letošního ročníku. Úvodní výhru slaví pražská Sparta, která na domácí půdě porazila I. ČLTK i díky Petře Kvitové, která se podílela na zisku dvou bodů. Nezaváhal ani favorizovaný Agrofert Prostějov, který porazil Přerov v poměru 5:3. V průběhu sobotního hracího dne se rozhodlo také o postupujícím do baráže. O extraligovou příslušnost bude bojovat celek Jihlavy, který nestačil na Pardubice. Ve všech třech dějištích měl Tenisový svět své redaktory, a tak vám nabízíme pozápasové ohlasy českých tenistů po jejich extraligových zápasech.

Kromě zápasů semifinálových skupin přinesla sobota také souboj o konečné sedmé místo. V důležitém souboji uspěly Pardubice, které v Říčanech porazily Jihlavu. Klub z Vysočiny tak bude muset do baráže proti vítězi 1. ligy, kterou se stala Severočeská tenisová o.s.

TK Sparta Praha – I.ČLTK Praha 6:3
Hned v prvním utkání pražského derby se na kurt postavila Petra Kvitová, která čelila rozehrané Tereze Martincové, jež si tento týden zahrála dva zápasy v Dubaji. Na kurtu se ale více dařilo favorizované Kvitové, která po výhře 6:2, 6:4 poslala Spartu do vedení.

Na její výhru navázal také Petr Michnev, který se sice v utkání s Ondřejem Krstevem nedokázal popasovat se stylem soupeře v prvním setu, ale nakonec potvrdil roli favorita a zvítězil 3:6, 6:3, 6:4.

V dalším utkání však došlo k obrovskému překvapení. Za Spartu se na dvorec postavil Tomáš Berdych, který měl být jasným favoritem v utkání s Janem Šátralem, ale na svého krajana nakonec nestačil a prohrál s ním 4:6, 2:6. Berdycha příliš nedržel první servis, který trefoval s úspěšností jen 53% a naopak Šátral dokázal využít každého zaváhání svého soupeře, když využil všechny tři nabídnuté brejkboly.

V dalším utkání se Marku Jaloviecovi nepodařilo vyzrát na supertalentovaného Jurije Rodionova z Rakouska, který je pravidelným deblovým spoluhráčem českého juniora Michaela Vrbenského. Rakouský mladík zvítězil 7:6(6), 5:7, 6:3 a srovnal stav zápasu na 2:2.

Nerozhodný stav však netrval příliš dlouho. Spartu totiž vrátila do vedení česká fedcupová reprezentantka Kateřina Siniaková, která zvládla svůj první duel po předsezonní přípravě, když si celkem hladce poradila s Jesikou Malečkovou, kterou porazila po setech dvakrát 6:3.

Další bod pro favorizovanou Spartu přidal Němec Peter Gojowczyk. Aktuálně 60. hráč světového žebříčku si v odpoledním duelu poradil s Janem Mertlem, kterého porazila po setech 6:3, 7:6(3). Gojowczyk tak dodal svému týmu klid, neboť Sparta vede po úvodních šesti duelech 4:2. 

O výhře pražské Sparty rozhodly ve čtyřhře Petra Kvitová s Kateřinou Siniakovou. Dvojice českých fedcupových reprezentantek totiž v odpoledním duelu porazila pár Martincová, Malečková po setech 7:5, 6:1, čímž přidaly rozhodující pátý bod na konto svého týmu.  

Další videa

TK PRECHEZA Přerov – TK Agrofert Prostějov 3:5
Úvodní utkání v Prostějově zvládla hráčka domácího Agrofertu Barbora Štefková, jež v souboji s Lindou Noskovou nezaváhala a po výhře 6:2, 6:4 přinesla na konto svého oddílu první bod.

Druhý bod vydřel na konto Prostějova Adam Pavlásek po náročné třísetové bitvě s Davidem Poljakem, jehož udolal 6:4, 6:7(2), 7:5. Poljak nebyl daleko senzačnímu a největšímu vítězství kariéry, v rozhodujícím setu se ale přeci jen projevily zkušenosti Pavláska s těžkými a vypjatými zápasy.

První radost PRECHEZY v souboji s Prostějovem přineslo hned další utkání, ve kterém Němec Tim Puetz ve dvou tiebreacích pokořil slovenského tenistu a hráče Prostějova Jozefa Kovalíka. Vzápětí ale na 3:1 pro Prostějov zvýšil jiný slovenský tenista. Norbert Gombos zvládl náročný a téměř hodinu a půl trvající souboj s Italem Stefanem Travagliou, jehož porazil 7:6(4), 7:6(4) a přiblížil Prostějov k prvnímu vítězství.

Čtvrtý bod pro svůj celek přidala největší hvězda Agrofertu – světová čtyřka Karolína Plíšková. Aktuální česká tenisová jednička si ve svém úvodním duelu po předsezonní přípravě poradila s mladou Karolínou Muchovou, kterou porazila po setech 6:3, 6:4. Plíšková si v utkání pomohla i svou největší zbraní – servisem. K výhře si pomohla hned devíti esy. 

Přerovu se však podařilo zásluhou Denise Istomina před čtyřhrou snížil vedení favorzivaného Prostějova na dva body. Uzbecký reprezentant totiž v souboji dvou hráčů z elitvní stovky světového žebříčku porazil Jiřího Veselého po setech 7:5 a 6:4. 

Definitivní jistotu dal prostějovskému týmu ve čtyřhře pár Plíšková, Smitková, který dokázal porazit dvojici Muchová, Voráčová po setech 6:4 a 6:0 a přidal na konto Agrofertu rozhodující pátý bod. 

Další videa

O 7. místo: LTC Pardubice – TK Spartak Jihlava 5:2

Semifinálové skupiny
Skupina Sparta
TK Sparta Praha – I.ČLTK Praha 6:3
Petra Kvitová – Tereza Martincová 6:2, 6:4
Petr Michnev – Ondřej Krstev 3:6, 6:3, 6:4
Tomáš Berdych – Jan Šátral 4:6, 2:6
Marek Jaloviec – Jurij Rodionov (AUT) 6:7(6), 7:5, 3:6
Kateřina Siniaková – Jessica Malečková 6:3, 6:3
Peter Gojowczyk (GER) – Jan Mertl 6:3, 7:6(3)
Čtyřhra
Kvitová, Siniaková – Martincová, Malečková 7:5, 6:1
Berdych, Gojowczyk (GER) – Mertl, Šátral 2:6, 3:6
Rikl, Vocel – Rodionov (AUT, Štyler 7:6(9), 6:0 

Skupina Prostějov
TK PRECHEZA Přerov – TK Agrofert Prostějov 3:5
David Poljak – Adam Pavlásek 4:6, 7:6(2), 5:7
Linda Nosková – Barbora Štefková 2:6, 4:6
Stefano Travaglia (ITA) – Norbert Gombos (SVK) 6:7(4), 6:7(4)
Tim Puetz (GER) – Jozef Kovalík (SVK) 7:6(5), 7:6(3)
Denis Istomin (UZB) – Jiří Veselý 7:5, 6:4
Karolína Muchová – Karolína Plíšková 3:6, 4:6
Čtyřhra
Puetz, Travaglia (GER/ITA) – Pavlásek, Gomboš (SVK) 3:6, 4:1 skreč Pavlásek
Muchová, Voráčová – Kar. Plíšková, Smitková 4:6, 0:6

O 7. místo
LTC Pardubice – TK Spartak Jihlava 5:2
Alexandra Cadantuová (ROU) – Richel Hogenkampová (NED) 6:2, 7:5
Daniel Rabas – Tomáš Papík 1:6, 2:6
David Novák – Dušan Lojda 6:1, 6:4
Valentyna Ivachněnková (UKR) – Stephanie Foretzová (FRA) 7:5, 4:6, 6:1
Uladzimir Ignatik (BLR) – Marton Fucsovics (HUN) 6:4, 6:7(4), 5:7
Kenny De Schepper (NED) – Nils Langer (GER) 5:7, 6:2, 7:5
Čtyřhra
Cadantuová, Ivachněnková (ROU/UKR) – Hogenkampová, Foretzová (NED/FRA) 3:6, 7:6(5), 12:10