Každá anketa potřebuje hrdiny, komentoval Kreuz výsledky Zlatého kanára. Mužům předvídá vzestup

- Filip Lefenda

„Volit vítěze je čím dál snazší. Vždy se objeví osobnost, která se nedá přehlasovat, tak jako letos v případě Karolíny Plíškové,“ prozradil na čtvrteční tiskové konferenci, která se ještě před slavnostním vyhlášením ankety Zlatý kanár uskutečnila v přerovském FIT hotelu, dlouholetý šéfredaktor časopisu TENIS František Kreuz.

Právě magazín TENIS ve spolupráci s Českým tenisovým svazem anketu pořádá. „Z hlediska naděje pro český tenis je výborné, že týmem roku jsou kluci z reprezentace do 16 let, kteří vyhráli juniorský Davis Cup,“ okomentoval výměnu stráží v kolektivní kategorii, kterou tři roky po sobě ovládl český fedcupový výběr. „Je to dobré z hlediska perspektivy, hlavně poté, co muži spadli z elitní Světové skupiny,“ nabádal k optimismu a poslal vzkaz škarohlídům.

„Do Austrálie odjede osm českých juniorů. Na každý juniorský grandslam se musíte dostat stejně jako u seniorů, tedy mít body v žebříčku. Je to velký úspěch,“ pokračoval Kreuz s tím, že i mužský tenis by se po vzoru žen mohl v příštích letech těšit vzestupu.

Překvapivým pro něj byl způsob, jakým Lucie Šafářová ovládla kategorii deblistů. „Osobně jsem si myslel, že to bude vyrovnanější, ale Šafářová vyhrála úplně jasně. Zřejmě je vítězství na dvou grandslamech opravdu více než triumf na Turnaji mistryň, kde některé páry chyběly,“ narážel na úspěch Andrey Hlaváčkové, která v počtu hlasů skončila druhá, i absenci Hradecké se Siniakovou.

Poprvé bez České televize
Zlatý kanár letos čelil jedné velké mediální změně. „Poprvé vyhlášení nevysílá Česká televize, je to zvláštní. Svrbí mě z toho trochu v zádech. Ne proto, že bych nevěřil televizi Nova, ale proto, že jde o placený kanál a není zřejmě směrem k lidem tolik frekventovaný,“ podotkl Kreuz.

Vědu z toho ale po letech pořádání nedělá. „S Miroslavem Černoškem jsme byli u začátku ankety. Teď už je pětadvacátý ročník, hrozně to letí,“ usmíval se v dobré náladě.

Tenisté ankety sledují
„Někteří tenisté říkají, že je ankety nezajímají, ale myslím, že ji všichni sledují. Stejně tak se říká, že v pondělí ve dvanáct hodin je v šatnách největší ticho, protože se všichni dívají na žebříčky, i když většina tvrdí, že je nesleduje,“ poukázal na úsměvné nešvary muž, který o tenise píše už od roku 1971.

„Pro každou anketu je dobré, když má velké hrdiny a hráčky, jako je Karolína Plíšková, nebo když má tým, jako je ten juniorský pod vedením trenéra Josefa Čiháka,“ liboval si nad stavem českého tenisu. Zároveň podotkl, že cenu by si zasloužili i další. „Lidé volí hlavně podle žebříčku. Když se ale podíváte na Petru Kvitovou, navzdory 23. místu má za sebou příběh, který by si cenu zasloužil,“ upozornil.

Ocenění „in memoriam“ bylo prezidentem Českého tenisového svazu Ivem Kaderkou věnováno v listopadu zesnulé Janě Novotné. „Věděli jsme, že pro cenu nikdo z rodiny nepřijde. Vše je příliš hluboké a stále čerstvé,“ přikyvoval s pochopením Kreuz.