TOP 5 grandslamových překvapení roku

- Radek Štohl

Prohry Novaka Djokoviče a Andy Murrayho v brzkých fázích Australian Open patřily letos k největším grandslamovým senzacím. Oficiální web ATP vybral pět nejméně očekávaných výsledků na turnajích velké čtyřky, mezi které se prodraly také zápasy obou bývalých světových jedniček.

1. Denis Istomin vs. Novak Djokovič 7:6(8), 5:7, 2:6, 7:6(5), 6:4 - 2. kolo Australian Open
Djokovič na prvním grandslamu roku dokázal uspět v pěti ze šesti posledních ročníků. Skvělou sérii mu v sezóně 2014 přerušil Stan Wawrinka, který si na srbského protivníka přišel po dlouhém pětisetovém duelu.

Další triumf z Melbourne chtěl Djokovič získat i v letošním ročníku, proti se mu ale postavil Denis Istomin. V té době 117. hráč žebříčku na grandslamech nikdy neprošel do čtvrtfinále, nejdále se ocitl ve Wimbledonu 2012 a US Open 2013, když postoupil do osmifinále.

Tenista startující v Austrálii na divokou kartu si nemohl pravděpodobně nejlepší výkon kariéry nechat na vhodnější chvíli, při důležitých balóncích navíc hrál jako ti nejlepší z nejlepších.

Istomin výhrou nad Novakem Djokovičem ukončil patnáctizápasovou sérii výher Srba na Australian Open. Ten podruhé během sedmi let prohrál s hráčem figurujícím mimo TOP 100, předtím se to povedlo jen Juanu Martínu Del Potrovi (145. místo) na Olympijských hrách v Riu.

Mimochodem, Istomin skončil na Australian Open znovu v osmifinále, když byl nad jeho síly Grigor Dimitrov.

2. Misha Zverev vs. Andy Murray 7:5, 5:7, 6:2, 6:4 - 4. kolo Australian Open
Andy Murray se po nečekaném vyřazení Djokoviče stal jedním z hlavních favoritů turnaje, výhodu ale nezužitkoval.

Murray před utkáním se Zverevem měl fantastickou bilanci, z posledních 33 zápasů prohrál pouze jediný. Další snadná výhra se očekávala proti německému hráči, ten však předvedl výborný výkon podpořený stylem servis-volej a agresivním levorukým pojetím hry.

Zverev se během zápasu hned ve 118 případech prodral k síti, kde měl úspěšnost 55%. Murrayho rovněž vyváděl z tempta díky nepříjemným úderům se spodní rotací.

Úspěchu si momentálně třicetiletý hráč může vážit o to více, že v březnu 2015 se nacházel ještě na 1 067. pozici žebříčku. O necelé dva roky později se poté objevil ve čtvrtfinále grandslamu, ve kterém nestačil na Rogera Federera.

3. Fernando Verdasco vs. Alexander Zverev 6:3, 3:6, 6:4, 6:2 - 1. kolo French Open
Alexander Zverev se letos dočkal velkých výher a také žebříčkového posunu. Na průnikový okamžik na grandslamových podnicích mělo dojít právě na French Open, kde měl navázat na titul z Masters v Římě, když ve finále porazil Novaka Djokoviče. V Paříži ovšem selhal hned v úvodním kole.

Jeho soupeřem byl Fernando Verdasco. Španělský zkušený tenista se velkých jmen nikdy nezalekl, příkladem je i jeho skalp Nadala z minulého Australian Open.

Třiatřicetiletý hráč svého soupeře brejkl hned osmkrát v zápase, který trval bez osmi minut tři hodiny. Vyrovnané klání bylo navíc kvůli tmě rozloženo do dvou dnů. Zverev po neúspěchu v první sadě srovnal na 1:1 na sety a po vedení 3:1 ve třetím setu to vypadalo, že si utkání již nenechá ujít.

Španělský soupeř se ale nevzdal. Od stavu 1:3 do konce zápasu prohrál jen tři hry a po obratu v té době devatenáctiletého mladíka porazil. Jeho pouť následně skončila v osmifinále, ve kterém padl s Nišikorim.

4. Daniil Medveděv vs. Stan Wawrinka 6:4, 3:6, 6:4, 6:1 - 1. kolo Wimbledon
Stan Wawrinka hodlal ve Wimbledonu dokončit kariérní grandslam, do jeho týmu na travnatou část sezóny dokonce přišel Paul Annacone.

Daniil Medveděv se před utkáním se švýcarským protihráčem nikdy neobjevil v hlavní soutěži Wimbledonu, ani neporazil hráče TOP 5. V zápase prvního kola se ale Medveděv prezentoval nebojácnou hrou, která ho nakonec dovedla k šokující výhře.

Důležitý okamžik nastal za stavu 5:4 ve třetím setu, kdy se ruský mladík propracoval k brejku, po kterém vedl 2:1 na sety. V závěrečném dějství poté již exceloval na podání, připsal si čtyři esa a také využil obě brejkbolové příležitosti.

Wawrinka se během zápasu potýkal se zraněným kolenem, kvůli kterému se právě utkání proti Medveděvovi stalo jeho posledním v sezóně 2017. Medveděv v následujícím utkání vypadl s Bemelmansem, ačkoliv dokázal stáhnout ztrátu 0:2 na sety.

5. Andrej Rubljov vs. Grigor Dimitrov 7:5, 7:6(3), 6:3 - 2. kolo US Open
Grigor Dimitrov parádně začal letošní rok, který nakonec zakončil triumfem na Turnaji mistrů. Na US Open přijížděl bulharský hráč v dobrém rozpoložení, na konci srpna se totiž po titulu z Cincinnati znovu probojoval do TOP 10. Jeho účinkování ve Flushing Meadows však mělo krátkého trvání.

Ve druhém kole narazil na Andreje Rubljova, pozdějšího finalistu Next Gen ATP Finals. Úvodní dva sety utkání načal lépe favorit, který ovšem pokaždé o brejk přišel i díky nepříjemným forhendům ze strany Rubljova. Mladý hráč se v zápase představil 36 vítěznými údery, včetně 23 z forhendu. Rovněž se mu dařilo na podání, odvrátil osm z deseti brejkbolů.

Pro ruského tenistu se jednalo o vůbec první vítězství nad hráčem TOP 10. Na turnaji nakonec došel až do čtvrtfinále, ve kterém prohrál s pozdějším vítězem Rafaelem Nadalem. Od roku 2003 se na US Open stal nejmladším čtvrtfinalistou od úspěchu Andyho Roddicka.