ATP

Měl jsem problémy s motivací, přiznal Del Potro

- Radek Štohl

Sezóna 2017 nebyla pro Juana Martina Del Potra jednoduchá. Argentinský tenista se po comebacku v roce 2016, v němž vyhrál i Davis Cup, potýkal s hledáním motivace a rovněž se cítil mentálně „vyšťavený“. V následujícím ročníku by se ale Del Potro opětovně rád vrátil mezi nejlepší hráče světa.

Vítěz US Open z roku 2009 se letos kvůli problémům se zápěstím a nedostatečnou fyzickou kondicí dostal do tenisového kolotoče znovu až na konci února na podniku v Delray Beach, kde v semifinále vypadl s Raonicem. Jedenáctý hráč světa v polovině prosince přiznal, že po vydařeném roce 2016 měl problémy se na tenis znovu stoprocentně koncentrovat.

„Po zisku olympijské medaile a vítězství v Davis Cupu pro mě nebylo jednoduché se mentálně sjednotit. Byl jsem úplně vyprázdněný,“ uvedl del Potro pro ESPN. „Rovněž jsem měl problémy najít motivaci. S tím, co si zažijete, se necháte unést emocemi. Nyní jsem však připravený se tvrdě připravovat na turnaje, o které jsem v probíhajícím roce přišel,“ pokračoval.

Sezónu 2018 začne Argentinec na podniku v Aucklandu, na kterém sehraje přípravný turnaj na Australian Open. V Melbourne se v letech 2009 a 2012 propracoval do čtvrtfinále, v obou případech ale neuhrál ani set proti Rogeru Federerovi.

„Pokaždé chci dojít co nejdále, abych se mohl účastnit těch posledních dní. Panují tam ale extrémní podmínky, ve kterých vždy dojde k nějakému překvapení,“ připomíná Del Potro tradiční tropické teploty.

„Doufám, že vstup do nadcházejícího roku se mi vydaří. První polovina sezóny bude důležitá, jelikož letos jsem v ní nehrál dobře. V žebříčku bych tak mohl zaznamenat posun."

„Chtěl bych si udržet úroveň z konce letošního ročníku, tak jako tomu bylo na US Open, v Šanghaji, nebo Basileji. To mě ženě dále,“ zakončil povídání téměř dvoumetrový borec, který si mimo jiné na posledním grandslamu roku připsal na čtvrtfinálovou výhru nad Federerem.