Češi v akci: Veselý senzačně přehrál Thiema, postup slaví i tři Češky

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda, Daniel Kubelka

Cesta Jiřího Veselého neskončila ani ve druhém kole Wimbledonu Český tenista porazil světovou osmičku Dominica Thiema ve třech setech a postupuje mezi 32 nejlepších hráčů turnaje. Svá vystoupení mají úspěšně za sebou také Barbora Strýcová, Lucie Šafářová a Kateřina Siniaková. Naopak Karolína Plíšková neuhrála s Japonkou Dojovou ani sadu a s turnajem se loučí, což platí i přes dobrý vstup do zápasu rovněž pro Denisu Allertovou.

Dohrávky prvního kola během čtvrtečního programu na grandslamovém turnaji - to se nestane jen tak někdy. Wimbledon toho však kvůli nepříznivému počasí ušetřen nebyl a český fanoušek se tak kromě očekávaných soubojů v druhých kolech dočkal konečně dohrání zápasu Barbory Strýcové, která proti Estonce Kontaveitové měla hrát už v úterý, pak ve středu, kdy se stihlo jen necelých šest gemů, a nyní ve čtvrtek. Do zápasu naskočila za stavu 2:3 a 40:15 při svém servisu.

První set se dohrával až do desátého gemu bez brejkbolů, ale právě v desátém gemu se estonská tenistka čistou hrou při podání Strýcové dokázala prosadit a získat úvodní set, což byl pro favorizovanou Češku hodně nepříjemný okamžik. Zkušenosti Báry však zavelely k obratu a tak se i stalo. Ve druhé sadě sice nedokázala brejk z prvního gemu potvrdit, ale na proražený servis z páté hry už Kontaveitová odpověď nenašla. Strýcová sice v osmém gemu odvracela dva brejkboly, ale zvládla nepříjemnou situaci a sadu doservírovala do stavu 6:4.

Třetí set už byl o jediném brejku, kterého Strýcová dosáhla, opět, v prvním gemu. Po potvrzení získaného servisu soupeřky si obě hráčky držely až do konce zápasu podání, Kontaveitová se marně snažila dostat alespoň k jednomu brejkbolu a Strýcová se na returnu nikam příliš nehnala a udržovala své vedení. V desáté hře se svedla jednoznačně největší bitva třetí sady, Kontaveitová odvrátila dva mečboly, ale na ten třetí už byla krátká a Strýcová si mohla po výhře 4:6, 6:4, 6:4 vychutnat radost z postupu do dalšího kola, v němž si zahraje s Ruskou Rodinovou.

Siniaková otočila utkání s favorizovanou Garciaovou

Další českou postupující do třetího kola Wimbledonu je dvacetiletá Kateřina Siniaková. Ta uštědřila Francouzce Caroline Garciaové, dvaatřicáté hráčce žebříčku WTA, vůbec premiérovou letošní porážku na travnatém povrchu, byť se pro českou hráčku nevyvíjel zápas úplně ideálně. Duel totiž musela po prvním setu, o jehož osudu rozhodlo jediné prohrané podání, otáčet.

Ve druhé sadě se Siniaková za stavu 1:0 poprvé zmocnila servisu své soupeřky, která nedávno triumfovala na přípravném turnaji v Mallorce. Siniaková si rychle vypracovala náskok tří her, který se však od stavu 4:1 začal rozplývat. Francouzka se dotáhla na shodné skóre 4:4, poté ale přišly opět chvíle české hráčky, která dvěma gemy dotáhla střetnutí do rozhodující sady.

A ta už měla po dvou předchozích vyrovnaných dějstvích kupodivu zcela jednoznačný průběh. Královéhradecká tenistka byla místy k nezastavení a její výborná hra znamenala během několika minut naprosto luxusní vedení 5:0. V šesté hře pak Garciaová odvrátila na podání hrozbu "kanára", konci v turnaji ale nezabránila. Kateřina totiž následně sice první mečbol nevyužila, druhý skrze shodu už ale ano a opět tak o něco vylepšila své wimbledonské maximum.

Šafářová postoupila do třetího kola bez ztráty servisu

V roli velké favoritky vstupovala Lucie Šafářová do utkání s jednadvacetiletou Američankou Crawfordovou. Členka druhé světové stovky tahala při svém druhém letošním travnatém vystoupení od samého počátku za kratší konec pomyslného provazu, ačkoliv konečné skóre 6:4 a 6:3 nemusí nutně vypadat úplně jednoznačně. Brněnská rodačka však měla zápas pod kontrolou, když těžila zejména z kvalitního servisu. Ten si během utkání ani jednou neprohrála. V každém z obou setů pak Šafářové stačilo uzmout soupeřce po jednom podání.

V první sadě se tak stalo hned za stavu 1:0, v té druhé se pak rozhodující okamžik zrodil v páté hře. Nutno podotknout, že americká soupeřka ve druhém dějství zlepšila svůj výkon a počínala si místy dost agresivně, zkušená Češka si ale se situací dokázala bravurně poradit a může se tak v dalším kole těšit na vítězku souboje Muguruzaová – Čepelová. 

Karolína Plíšková skončila na raketě Dojové

S Wimbledonem se ve čtvrtek naopak rozloučila patnáctá nasazená hráčka. Tou byla v Londýně Karolína Plíšková, který byla v souboji s Japonkou Misaki Dojovou papírovou favoritkou, svou roli však nesplnila. Za stavu 2:2 se sice rodačka z Loun zhostila první krádeže podání, brejk ale při svém podání nedokázala potvrdit. Jinak ale obě soupeřky na servisu kralovaly a úvodní dějství tak dospělo ke zkrácené hře. V té musel být zápas za nerozhodného stavu 3:3 vinou deště asi na pět minut přerušen. Po krátké pauze vyhrála Dojová dva míče, Češka ale reagovala stejnou mincí. Následně se Asiatka zmocnila po vítězném bekhendu setbolu, který díky pokaženému forhendu soupeřky bleskově využila.

Kdo čekal, že Plíšková ve druhém setu výsledkově zabere, ten musel být zklamán. Drobná Dojová prolomila na příjmu hned první servírující gem Plíškové a náskok dvou her si udržovala až do stavu 5:3. Tehdy byla na tahu Karolína, možnosti snížit a ještě jednou se na returnu pokusit o brejk však nevyužila. Naopak se rychle dostala na nepříznivý stav 15:40, který byl z jejího pohledu konečnou. Dojová následně zahrála dobrý forhend a postoupila do třetího kola, ve kterém si zahraje s Němkou Friedsamovou. Plíšková na povedená vystoupení z přípravných turnajů v Nottinghamu a Eastbourne nenaváže.

Allertová dobře rozehraný zápas do zdárného konce nedotáhla

Po zranění na kurty se vracející Denisa Allertová vyzvala v rámci druhého kola Wimbledonu turnajovou dvanáctku ze Španělska, a sice zkušenou Carlu Suarezovou Navarrovou. S tou se v kariéře dosud utkala jen jedinkrát, v úvodním kole loňského US Open ji však Češka dokázala zaskočit a udolat ve dvou setech. A že nebude bez šance ani tentokrát ukázal již první set. Denisa hrála na příjmu na maximální riziko, což se jí poprvé výrazněji vyplatilo v šesté hře, která nabídla první brejk. Ten vzápětí potvrdila a doservírovala úvodní set do konečného stavu 6:3.

Druhý set již ale nabídl jiný obraz hry. Allertová začala při svém servisu kupit dvojchyby, což jí stálo ve čtvrté hře podání. Servis pak ztratila dvaaosmdesátá hráčka světa ještě jednou. Stalo se tak v osmé hře, která byla v rámci prostředního dějství tou poslední.

Zlepšení následně nepřišlo ani v setu číslo tři. Ve druhé hře sice Allertová ještě dokázala na servisu zlikvidovat manko 0:40 a odvrátit v gemu nikoliv tři, ale dokonce pět brejkových hrozeb, tento zisk byl ale v utkání tím posledním. Od stavu 1:1 totiž favoritka zápasu vyhrála všech dalších pět gemů a přes počáteční zaváhání nakonec s přehledem postoupila do třetího kola. 

Veselý vyřadil světovou osmičku Thiema

Český tenista Jiří Veselý si na své konto připsal jedno z největších vítězství své kariéry. Ve čtvrtečním druhém kole Wimbledonu přehrál světovou osmičku Dominica Thiema z Rakouska ve třech setech a postupuje mezi nejlepších 32 hráčů londýnského grandslamu.

Úvod velice vyrovnaného zápasu vyšel lépe příbramskému rodákovi, který ve čtvrté hře připravil Thiema o servis. Vzápětí však o výhodu brejku přišel a jelikož do konce úvodní sady si oba tenisté svá podání udrželi, i přes tři brejkboly Rakušana v jedenácté hře, musel o osudu prvního dějství rozhodnout až tiebreak. V něm si náš zástupce držel po většinu jeho průběhu mírný náskok a ani jeho ztráta v osmém míčku ho nezlomila. Veseý totiž ovládl poslední tři body zkrácené hry a po výhře 7:4 uzmul úvodní set pro sebe.

Druhý set byl snad ještě vyrovnanější než ten úvodní. Za celý jeho průběh byly k vidění pouze dva brejkboly, po jednom na každé straně, ale ani jednou se některý z hráčů nedostal k podání soupeře. Také proto i další sada zápasu dospěla až do rozhodnutí ve zkrácené hře. V ní opět vyšel dvaadvacetiletému Čechovi lépe její úvod, když získal první tři míčky. Thiem však dokázal otočit průběh a dostal se do vedení 5:4. To však bylo z jeho strany vše, Veselý totiž stejně jako v prvním setu získal poslední tři míčky setu pro sebe a i druhý set získal v tiebreaku, tentokráte v poměru 7:5.

Třetí a jak se nakonec ukázalo, tak i poslední set, snad ani nemohl skončit jinak než znovu zkrácenou hrou. Během dvanácti her závěrečné sady oba tenisté znovu drželi svá podání, i když už ne tak suverénně jako v předchozích dvou setech. I přesto byl k vidění jeden jediný brejkbol, který však Thiem hned v první hře neproměnil. Rozhodnutí o vítězi setu tak opět přišlo až v tiebreaku. Veselý dodržel tradici a lépe mu vyšel úvod, tentokrát navíc Rakušanovi nepovolil dorovnat skóre. Jedna z důležitých situací přišla za stavu 5:3 pro Veselého, kdy český tenista tvrdým prvním servisem dle svého úsudku trefil čáru, Thiem si však vzal jestřábí oko, které potvrdilo milimetrový aut. Našeho hráče však tato situace nerozhodila a následně dalším skvělým podáním získal první mečbol, který po těsném autu Rakušana v poslední výměně utkání i proměnil! Veselý tak po výhře 7:6 (4), 7:6 (5) a 7:6 (3) postupuje do třetího kola, kde na něj číhá Portugalec Joao Sousa, 31. hráč světa. 

Hlaváčková s Hradeckou čtyřhru nedohrály

České deblistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou rozehrály svůj zápas prvního kola čtyřhry ve Wimbledonu až krátce po půl osmé večer a i pozdní začátek utkání měl za následek, že svůj duel během čtvrtečního večera dohrát nestihly. V zápase s čínskou dvojicí Liang, Wang získaly první set v tiebreaku, ve druhé sadě však prohrály po výsledku 3:6. Třetí dějství bylo po vyrovnaném průběhu kvůli tmě za stavu 6:6 přerušeno a zbytek zápasu bude dohrán v pátek. 

Šátral vybojoval první semifinále v kariéře

V německém Marburgu na místním turnaji Challenger Tour se podařilo Janu Šátralovi konečně zlomit smůlu posledních měsíců a poprvé od ledna letošního roku postoupit do čtvrtfinále na této turnajové kategorii. Jenže jak se ukázalo, postup mezi osm nejlepších tenistů nebyl pro pětadvacetiletého borce konečnou! Šátral ve čtvrtečním duelu s Bulharem Kuzmanovem dokázal otočit nepříznivě se vyvíjející zápas a po výhře ve třech setech, 6:7 (8), 6:1 a 6:2, vůbec poprvé v kariéře postoupil do semifinále challengeru!

Již úvod zápasu měl český tenista jako ze snu. V první hře připravil svého soka čistou hrou o podání a i v průběhu prvního setu si držel nadějné vedení. Zlom ve vývoji úvodní sady přinesla osmá hra, kdy Šátral i zásluhou dvou dvojchyb za sebou ztratil servis a nechal Bulhara dotáhnout se ve skóre. Vyrovnanou první sadu nakonec musel rozhodnout tiebreak, ve které pětadvacetiletý Čech nevyužil tři setboly a hořce toho litoval. Kuzmanov totiž potřeboval jediný, aby uzmul úvodní set a ujal se vedení v zápase.

Ztráta dobře rozehrané úvodní sady ale nebyla na Šátralovi v dalším průběhu znát, ba naopak. Do druhého setu vletěl český tenista jako uragán, vybudoval si vedení o čtyři hry a i přes zaváhání v pátém gemu, kdy ztratil servis, suverénně dokráčel k zisku prostředního dějství po výsledku 6:1. 

Průběh rozhodujícího setu, tedy alespoň jeho začátek, navlas okopíroval vývoj druhého setu. Šátral znovu získal úvodní čtyři hry, při svém podání navíc nezaváhal a po výhře ve třech setech, se mohl poprvé v kariéře radovat z postupu mezi čtyři nejlepší hráče turnaje!

Bouzková v Toruni postupuje

V polské Toruni pokračuje vysoce hodnocený turnaj ITF dotovaný částkou 25 tisíc dolarů + hospitality, kde tak na vítězku místo obvyklých 50 bodů do žebříčku čeká hned 60 bodů! Rozdíl pro mnohé možná nepatrný, ne však pro samotné hráčky, které na této úrovni berou každý bod navíc k dobru.

Podobně jako Marie Bouzková, teprve sedmnáctiletá vycházející hvězdička, která bojuje o to, aby se prokousala světovým žebříčkem do míst, které ji zaručí účast v kvalifikaci na grandslamových turnajích. Z tohoto hlediska je pro ni Toruň velmi důležitou destinací, na které loni nestartovala a na níž může snadno dohnat ztrátu bodů, které se ji odepsaly z konta za loňský titul v Baie La Croissete.

A Bouzková v Toruni hraje ve výborné formě. Vítězka čtyř letošních turnajů ITF si ve druhém kole poradila 6:3, 6:2 s Maďarkou Lukacsovou a postoupila již do čtvrtfinále, kde navíc jako sedmá nasazená bude favoritkou proti Rumunce Baraové, které náleží pozice až ve čtvrté světové stovce.

O poznání náročnější zápas musela odehrát druhá nasazená Tereza Smitková, kterou sice čekala papírově o hodně slabší soupeřka, teprve šestnáctiletá a na žebříčku nevedená Američanka Ashley Laheyová, ale přemožitelka Terezy Kolářové z prvního kola kladla tuhý odpor. A to navíc úspěšný, tedy v prvním setu, který překvapivě vyhrála 6:4, když jako jediná v úvodním dějství dokázala využít brejkbol a to ve třetím gemu.

Od druhého setu však byl obrázek zápasu o poznání jiný. Bývalá členka elitní světové stovky, Smitková, se dokázala zmobilizovat, rozehrát a následující dvě sady vyhrát poměrně hladce 6:2, 6:0 a to i přes fakt, že do druhého setu vstoupila Smitková ztrátou podání! Dokázala se však oklepat a Laheyové dobře rozehraný zápas sebrat. 

Pro Smitkovou se jedná o třetí čtvrtfinále v této sezoně, stále se však česká tenistka marně snaží více prosadit. Poslední titul na okruhu ITF má na kontě z roku 2014 v Limoges a od té doby, ač objížděla hodně turnaje WTA, na další titulový úspěch či alespoň postup do finále čeká.

S turnajem se naopak rozloučila česká kvalifikantka Barbora Miklová, která dle očekávání nestačila na nasazenou čtyřku - Paulu Badosaovou Gibertovou ze Španělska. Hráčka z poloviny třetí stovky světového žebříčku zvítězila po hodině a sedmnácti minutách dvakrát 6:3.

ATP/WTA

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (muži, 21 712 000 £, tráva, 1. kolo)
JIŘÍ VESELÝ (64.) - Dominic Thiem (AUT, 8.)  7:6 (4), 7:6 (5), 7:6 (3)

THE CHMAPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, 1. kolo)
Anett Kontaveitová (EST, 95.) - BARBORA STRÝCOVÁ (26.) 6:4, 4:6, 4:6

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, 2. kolo)
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17.) - Misaki Dojová (JPN, 49.) 6:7 (5), 3:6

DENISA ALLERTOVÁ (82.) - Carla Suarezová-Navarrová (ESP, 12.) 6:3, 2:6, 1:6

LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (29.) - Samantha Crawfordová (USA, 106.) 6:3, 6:4
KATEŘINA SINIAKOVÁ (114.) - Caroline Garciaová (FRA, 32.) 4:6, 6:4, 6:1

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, čtyřhra, 1. kolo)
ANDREA HLAVÁČKOVÁ, LUCIE HRADECKÁ - Liang, Wang (obě CHN)  7:6 (3), 3:6, 6:6 - přerušeno, dohrává se 1.7.

CHALLENGER

MARBURG OPEN (muži, 42 500 €, antuka, osmifinále)
Dimitar Kuzmanov (BUL, 314.) - JAN ŠÁTRAL (272.)  7:6 (8), 1:6, 2:6

ITF/FUTURES

RIETER OPEN PARDUBICE 2016 (muži, 25 000 USD, antuka, 1. kolo dvouhry a čtyřhry)
Kompletní zpravodajství z pardubického turnaje můžete sledovat v samostatném článku

BELLA CUP 2016 TORUN (ženy, 25 000 USD + H, antuka, 2. kolo dvouhry)
TEREZA SMITKOVÁ (224.) - Ashley Laheyová (USA, -) 4:6, 6:2, 6:0
MARIE BOUZKOVÁ (271.) - Vanda Lukacsová (HUN, 484.) 6:3, 6:2
GABRIELA PANTŮČKOVÁ (350.) - Maja Chwalinská (POL, -)  6:4, 1:6, 4:2 - přerušeno, dohává se 1.7.
BARBORA MIKLOVÁ (1198.) - Paula Badosová Gibertová (ESP, 245.) 3:6, 3:6

čtvrtfinále čtyřhry
LENKA KUNČÍKOVÁ, KAROLÍNA STUCHLÁ - Magdalena Frechová (POL), Anastasja Šošynová (UKR)  6:3, 6:4

STUTTGART-VAIHINGEN (ženy, 25 000 USD, antuka, 2. kolo dvouhry)
VENDULA ŽOVINCOVÁ (761.) - Dalila Jakupovičová (SLO, 272.) 3:6, 1:6
JESIKA MALEČKOVÁ (197.) - Aljona Fominová (UKR, 745.) 6:2, 6:3

čtvrtfinále čtyřhry
Lina Gjorcheská (MKD), Florencia Molinerová (ARG) - Jana Jablonovská (SVK), VENDULA ŽOVINCOVÁ 6:3, 6:2
Aminat Kuškovová (RUS), DIANA ŠUMOVÁ - Yvonne Cavalleová-Reimersová (ESP), Aljona Fominová (UKR)  1:6, 6:4, 10:7

BANJALUKA LADIES OPEN 2016 (ženy, 10 000 USD, antuka, 2. kolo dvouhry)
MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (553.) - Tea Faberová (CRO, 1113.) 6:0, 7:5
NATÁLIE NOVOTNÁ (1049.) - Bojana Marinkovičová (SRB, 805.) 4:6, 6:2, 6:2 

semifinále čtyřhry
NATÁLIE KALLMÜNZEROVÁ, NATÁLIE NOVOTNÁ - Viktória Kužmová (SVK), Julia Stamatovová (BUL) 1:6, 4:6

TENNISPARK SKOPJE F2 (muži, 10 000 USD, antuka, 2. kolo dvouhry)
LIBOR SALABA (502.) - Tomislav Jotovski (MKD, 715.) 3:6, 6:3, 1:6

čtvrtfinále čtyřhry
LIBOR SALABA, Nino Serdarušič (CRO) - Ljubomir Celebič (MNE), Davide Melchiorre (ITA)  6:3, 7:6 (5)

Driekleur Challenger Zeeland, Middelburg (muži, 10 000 USD, antuka, 2. kolo)
FILIP BRTNICKÝ (822.) - Jesse Huta Galung (NED, 427.)  3:6, 2:6

Egypt F13 Men's Futures, Šarm aš-Šajch (muži, 10 000 USD, tvrdý povrch, 2. kolo) 
TOMÁŠ PAPÍK (784.) - Issam Haitham Taweel (EGY, 1053.)  6:4, 5:7, 5:7