Nekončící bolest ze ztráty sestry. Násilí ovlivnilo naše životy, svěřila se Serena

- Jan Vojkůvka

Serena a Venus Williamsovy čelily během svého života několika těžkým zkouškám osudu. Tou nejhorší ale byla ztráta sestry Yetunde Priceové, která podlehla v roce 2003 střelnému zranění. Životy obou tenistek se v tu chvíli změnily a byly výrazně ovlivněny všudypřítomným násilím, které je traumatizuje dodnes.

„Násilí podstatně ovlivnilo naše životy. Ztratily jsme kvůli němu naši nejstarší sestru,“ řekla po vystoupení na charitativní akci pro centrum, které je pojmenované právě po Yetundě Priceové, Serena Williamsová.

Ještě do 14. září 2003 sestry vtipkovaly, že kvůli nedaleké střelbě musejí na dvorci lehat na zem. Nepříjemným situacím se smály a braly je s nadhledem. Od toho dne se ale smát přestaly. Rodina Williamsových byla zasažena tragickou zprávou o úmrtí jednatřicetileté Yetundy Priceové, sestry Sereny a Venus, která byla zastřelena nedaleko Comptonu v Los Angeles, kde tenistky začínaly své kariéry.

Místo na předměstí LA proslulo jako dějiště častých přestřelek a místo, kde spolu válčily drogové gangy. Yetunde sice nebyla do drog zapletena, ale osudným se jí stala cesta s jistým Rollandem Wormleym. Ten se dostal do hádky s lidmi ze sousedství, do níž se připletla i Yetunde a nejstarší sestra Serny a Venus byla následně zasažena smrtícím výstřelem.

„Mám pocit, že lidé si nedokáží představit, že násilí neovlivňuje jen vaši rodinu, ale také všechny přátele, sousedy. Všechny. A je to... Nemohu o tom mluvit,“ nedokázala Serena ve své myšlence pokračovat.

S pomocí přispěchala její starší sestra Venus, která na její vyjádření navázala. „Násilí neovlivňuje pouze rodinu oběti, ale také rodinu pachatele,“ řekla Venus. „Také to zruinuje jejich životy. Pokud jste matka nebo otec, rozhodně neplánujete, že vaše dítě jednou něco takového spáchá. Zničí to váš život.“

„Myslím, že jedním z nejtěžších dnů našich životů byl ten, když jsme museli říct dětem naší sestry, co se jejich mamce stalo. Na to se nedokážete připravit,“ dodala.