Australian Open 2018: Hlavní soutěž má zajištěno devět českých tenistů

- Jan Vojkůvka

Pouhých šest týdnů zbývá do začátku prvního grandslamu nové sezony. V australském Melbourne se opět sejdou nejlepší hráči světa, aby zabojovali o první velkou trofej kalendářního roku 2018. Na startu tradičního turnaje nebude chybět ani devět českých tenistů.

Nový tenisový ročník se nezadržitelně blíží a první turnaje odhalují listiny přihlášených hráčů, kteří se v lednu pustí do hony za body do světových žebříčků. Pozadu nezůstává ani Australian Open, na kterém se představí hned devět českých tenistů, kteří mají zajištěnou účast v hlavní soutěži.

Hned sedm hráček je přihlášeno do ženské části turnaje, v níž se čtyři z nich dostanou mezi nasazené. V předběžné listině startovního pole neschází česká jednička Karolína Plíšková, světová čtyřka, která by měla plnit roli právě čtvrté nasazené za Rumunkou Simonou Halepovou, Španělkou Garbine Muguruzaovou a Dánkou Caroline Wozniackou.

Mezi nasazené se s jistotou vejdou také Barbora Strýcová, které patři 23. místo na světa, a Petra Kvitová s Lucií Šafářovou, jež uzavírají první třicítku přihlášených hráček.

V Melbourne si zahrají ještě Kateřina Siniaková, Kristýna Plíšková a premiérově také Markéta Vondroušová, kometa uplynulé sezony, jíž čeká v úvodu nového ročníku obhajoba bodů z turnajů ITF a titulů ze Stuttgartu a Grenoblu. Tyto body však bude hájit na podnicích WTA, kde je ve hře mnohem víc bodů, než které v lednu a únoru uhrála letos.

V mužské části turnaje nebude chybět dlouhodobá česká jednička Tomáš Berdych, který by měl být určen jako 19. nasazený, pokud se žádný z hráčů žebříčkově postavených před ním neodhlásí. Českou tenisovou školu v mužském pavouku bude reprezentovat také Jiří Veselý. Dál je to ale mnohem horší.

V první padesátce náhradníků totiž nefiguruje žádný český tenista a na ně tak s jistotou čeká „pouze“ kvalifikace. V ní by se mohli a měli představit Adam Pavlásek, Lukáš Rosol, Zdeněk Kolář a Václav Šafránek.

Mezi ženami je situace o něco pozitivnější a jako osmnáctá pod čarou by měla figurovat Barbora Krejčíková. Pokud se nedostane do hlavní soutěže, čeká ji kvalifikace, stejně jako Denisu Allertovou, Terezu Martincovou, Marii Bouzkovou, či Lucii Hradeckou, pokud se stihne připravit. Mezi náhradnicemi pro kvalifikaci by se pak mohly objevit Tereza Smitková, Petra Krejsová a s menší nadějí na úspěch 268. hráčka světa Karolína Muchová.

Listiny přihlášených pro kvalifikace mužů a žen budou odhaleny 18. prosince.

Kompletní seznamy přihlášených hráčů a hráček naleznete zde a zde.