Moc se těším, jak to spolu rozjedeme! Strýcová si plácla s Kotyzou

- Filip Lefenda

Barbora Strýcová má nového trenéra. Aktuální česká dvojka, jež se v závěru sezóny blýskla titulem z Lince, spojí síly s padesátiletým Davidem Kotyzou. Zkušený kouč dovedl v létě Karolínu Plíškovou k pozici světové jedničky, po US Open se ale jejich cesty nečekaně rozešly.

„Davida uznávám jako velkého profesionála. Je to cílevědomý a precizní kouč, který toho v ženském tenise hrozně moc dokázal,“ napsala Strýcová ve facebookovém příspěvku, v němž o nové spolupráci informovala.

Kotyza z českých hráček nejdéle vedl Petru Kvitovou, trenérem dvojnásobné wimbledonské vítězky byl téměř osm let až do ledna loňského roku. Od dubna pak spolupracoval s někdejší světovou jedničkou Caroline Wozniackou z Dánska, vítězkou posledního Turnaje mistryň, ještě v témže roce se však přesunul ke Karolíně Plíškové.

Současnou domácí jedničku přebíral zkušený padesátiletý kouč před startem letošní sezóny a Plíšková se pod jeho vedením posunula v červenci jako první Češka v historii do čela ženského žebříčku ve dvouhře. V září však byl ohlášen "rozchod", novým koučem Plíškové se stal Tomáš Krupa.

Bylo kolem toho tehdy hodně vášní – Krupa totiž v té době vedl právě Strýcovou, která „krádež“ trenéra vydýchávala jen stěží. „Je to podraz, tohle jsem si nezasloužila,“ nechala se po říjnovém triumfu na halovém turnaji v rakouském Linci slyšet v rozhovoru s tím, že s Plíškovou už kamarádky nebudou. 

Foto: Asus, zdroj: Facebook

Jednatřicetiletou Strýcovou mrzel zejména způsob, jakým jí byl odchod Krupy oznámen. „Bylo mi to podáno jako hotová věc, všechno se vyřešilo za mými zády. Přijela jsem z US Open a dozvěděla jsem se, o co kráčí,“ přiznala tehdy Češka, jež v žebříčku přezimuje na 23. pozici. 

Kromě uvedených hráček vedl Kotyza, jenž pomáhal i fedcupovému týmu, také další reprezentantky – Lucii Šafářovou, Ivetu Benešovou, Petry Cetkovskou a Langrovou či Michaelu Paštikovou.

„Myslím, že lepší ženský trenér nyní v Česku není,“ září spokojeností Strýcová. Součástí jejího realizačního týmu je nově i bývalý deblista Lukáš Dlouhý. „Už se všichni připravujeme na novou sezónu, hned po Vánocích letím na Nový Zéland. Moc se těším, jak to spolu rozjedeme,“ dodala tenistka.