Češi v akci: Počasí v Anglii se umoudřilo jen na chvilku, do druhého kola prošli Berdych, Veselý a Kvitová

- Jan Havlovic

Program slavného Wimbledonu dnes bude hodně nabitý! Úterní plán zápasů v All England Clubu narušil déšť, a tak se některá utkání odložila až na středu. Do hry mělo zasáhnout hned sedm českých tenistů. Ale i dnešní den je v Anglii pořádně propršený a program je posouván. Navíc mnohé zápasy již byly odloženy na další den, což se týká i českých hráček.

Berdych postupuje, Veselý bude svůj zápas dohrávat

Do hry v úterýzasáhla česká tenisová jednička, Tomáš Berdych, kterou čekal zápas s Chorvatem Ivanem Dodigem. Berdych vstoupil do těžkého zápasu lépe a vybojoval první vyrovnanou sadu v tiebreaku, ve druhé však svému soupeři podlehl a za stavu 1:1 se tak začínalo de facto od začátku. Třetí set však devátý hráč světa zvládl jasně v poměru 6:1 a těsně před přerušením duelu kvůli dešti měl nakročeno k vítězství, vedl totiž ve čtvrtém setu již 4:1. Pak však Londýn zasáhly dešťové přeháňky, které rozhodly o tom, že o postup do druhého kola bude bojovat Berdych i ve středu.

Česká tenisová jednička nevstoupila do utkání příliš dobře, dvakrát ztratila své podání a dovolila chorvatskému soupeři srovnat stav čtvrtého setu na 5:5. Důležitý set dospěl až do tiebreaku, ve kterém Tomáš od stavu 2:2 získal pět bodů v řadě a zápas ukončil! Nasazená desítka tak splnila roli favorita, ve druhém kole čeká na Berdycha Benjamin Becker z Německa.

Dalším českým zástupcem v úterním programu mužské dvouhry byl Jiří Veselý, kterému los poměrně přál. V prvním kole změřil síly s Holanďanem Igorem Sijslingem, jenže ani on nestihl vylepšit svou dosavadní bilanci s tímto soupeřem. První set se zlomil za stavu 1:2 z pohledu českého tenisty, který za tohoto skóre vyhrál pět her v řadě a dotáhl úvodní sadu do vítězného konce. Druhý set byl vyrovnanější, jenže znovu se Veselému podařilo prolomit servis Sijslinga, tentokráte v páté hře a i přes odpor soupeře v koncovce na čtvrtý pokus vybojoval i druhé dějství. Ze třetího setu se stihly odehrát pouhé dva gemy, když utkání přerušil déšť a jak již víme, dohrávat se muselo ve středu.

Počasí však ani další den příliš nepřálo a Veselý se dostal na kurt až po několikahodinovém čekání. Naštěstí to však nemělo prakticky žádný vliv. Oba hráči si až do tiebreaku drželi, ve většině případů, snadno své podání a o osudu zápasu musela rozhodnout zkrácená hra. Sijsling, který toužil po prodloužení střetnutí přinejmenším o jeden set, vedl už 6:2 a měl čtyři setboly! Ale ani jeden nedokázal proměnit, český tenista tiebreak otočil na 7:6 ze svého pohledu a nakonec proměnil druhý mečbol a zvítězil 9:7.

Kvitová se postupu dočkala, Strýcová bude dohrávat ve čtvrtek

Petra Kvitová a Barbora Strýcová měly odehrát své utkání již včera, avšak duely naplánované na kurtu až jako mezi posledními však kvůli nepřízni počasí vůbec nezačaly a obě naše děvčata vstoupí do letošního Wimbledonu až ve středu.

All England Club - tady to má Petra Kvitová nejradši... Českou tenisovou jedničku dnes čekal vstup do turnaje, který dokázala již dvakrát vyhrát a podobné ambice má i letos. Úvodní překážkou rodačky z Fulneku byla Rumunka Cirsteaová, která zaujala svými výkony na turnaji na Mallorce, kde dokráčela až do čtvrtfinále. Petra si je také kvalit své soupeřky vědoma. „Je to velice nebezpečná hráčka, která to na trávě umí,“ uvedla čtyřnásobná fedcupová šampiónka na adresu své nejbližší sokyně. Obě hráčky se potkaly celkem šestkrát, vzájemná bilance hovořila lépe pro Petru v poměru 4:2. 

A rozdíly mezi oběma tenistkami se nakonec projevily i na kurtu, kam se obě hráčky dostaly až pozdě odpoledne, když konečně přestalo pršet. První set byl bleskový, Kvitová své soupeřce nedarovala prakticky nic a hladce vyhrála 6:0. Druhý set byl sice o poznání vyrovnanější, ale stále to byla pouze Petra, kdo si byl schopný vypracovat šance na proražení soupeřčina podání. To se nakonec povedlo v pátém gemu, v němž se Kvitová dostala k brejku a duel zdárně doservírovala do stavu 6:4.

Barbora Strýcová absolvovala před Wimbledonem pouze travnatý turnaj v Birminghamu, avšak zde zanechala velmi dobrý dojem. Rodačka z Plzně dokráčela až do samotného finále, kde však byla nad její síly výborně hrající Madison Keysová. Strýcová si tak spravila chuť v deblu, ve kterém společně s Karolínou Plíškovou turnaj ovládly. V prvním kole se utkává s Estonkou Kontaveitovou. Její zápas byl původně z úterý přeložen na středu a během středy, když se počasí krátce umoudřilo, stihly obě hráčky odehrát jen necelých 6 gemů. Z pohledu Báry je stav 2:3, 40:15 při jejím podání a zbytek zápasu se, snad, dohraje ve čtvrtek.

Allertovou, Plíškovou a Strýcovou déšť na kurty nepustil

Karolína Plíšková v úvodním kole letošního Wimbledonu schytala velmi těžkou soupeřku v podobě Belgičanky Wickmayerové a světová sedmnáctka se na postup hodně nadřela. Rodačka z Loun zvítězila až 8:6 ve třetí sadě! Další soupeřkou Plíškové bude Japonka Dojová, se kterou má česká tenistka čerstvou zkušenost v podobě pár dní starého zápasu v Eastbourne, kde Plíšková dokráčela až do finále. Karolína v tomto zápase potvrdila svou dobrou letošní formu na travnatém povrchu a japonskou soupeřku vyprovodila z kurtu po setech 6:2, 6:4. Na svůj zápas si ale kvůli dešti počká až do čtvrtka, její duel byl totiž odložen.

Stejný osud pak potkal Lucii Šafářovou, na které se los v prvním kole skutečně vyřádil, neboť narazila na svou dobrou kamarádku a deblovou parťačku, Bethanie Mattekovou-Sandsovou. Diváci v All England Clubu viděli krásnou, skoro tříhodinovou bitvu, která nakonec vyzněla lépe pro českou hráčku, té se povedlo odvrátit i tři mečboly své soupeřky! Nyní se již rodačka z Brna plně soustředí na utkání druhého kola, ve kterém Lucku čeká Američanka Crawfordová. Vítězka pražského turnaje WTA se s touto soupeřkou ještě nikdy nesetkala, nicméně Šafářová je pasována do role velké favoritky tohoto klání. I její střetnutí bylo odloženo.

Na Denisu Allertovou čeká velmi těžký oříšek. Aktuálně 82. hráčka světa se utká se Španělkou Carlou Suarezovou-Navarrovou, nasazenou dvanáctkou slavného Wimbledonu. Obě soupeřky se potkaly pouze jedinkrát, a to na loňském US Open, kde se z překvapivého vítězství radovala právě česká hráčka. I její duel byl odložen.

Šátral prošel poprvé od ledna do čtvrtfinále challengeru

Velmi důležitý výsledek vybojoval v německém Marburgu Jan Šátral, který porazil Francouze Michona 6:4, 6:1 a vybojoval si první čtvrtfinálovou účast na challengeru od lednového turnaje v Austrálii. Trápení, které Šátral v posledních měsících prožíval, se možná zlomilo v kvalifikaci ve Wimbledonu, kde uhrál vítězství nad Argentincem Kickerem a s psychickou pohodou tak přijel do Marburgu, kde se mu podařilo díky výhře obhájit loňské čtvrtfinále.

Tento postup je pro něho důležitý také z hlediska dalších týdnů, kdy obhajuje další čtvrtfinálové výsledky, kterých potřebuje obhájit v druhé polovině sezoně ještě čtveřici. O svůj premiérový postup do semifinále na Challenger Tour se popere s kvalifikantem Kuzmanovem, jemuž ve druhém kole skrečoval zápas Belgičan Darcis.

Smitková v Toruni postoupila, Kunčíková s Kolářovou nikoliv

Lenka Kunčíková se na pětadvacítce v polské Toruni dokázala prodrat přes kvalifikaci až do hlavní fáze. V úvodním kole však narazila na Maďarku Lukacsovou, obě soupeřky dělilo na žebříčku WTA více než 400 míst! Aktuálně 484. hráčka světa také v prvním setu potvrdila roli favoritky, když své soupeřce nadělila kanára. Kunčíková ve druhé sadě svůj výkon zlepšila a srovnala stav zápasu. V rozhodující, třetí sadě však měla navrch Lukacsová, která si zajistila postup do dalšího kola.

Na turnaji končí v prvním kole i kvalifikantka Tereza Kolářová, která nestačila ve dvou setech na jinou kvalifikantku, Američanku Ashley Laheyovou, s níž prohrála 4:6, 5:7.

Naopak postup do další fáze vybojovala Tereza Smitková, plnící roli druhé nasazená. Jedna z favoritek turnaje si poradila ve třech setech se Slovinkou Kolarovou, s níž sice prohrála úvodní set 4:6, ale ve zbytku utkání zvítězila 6:4 a 6:3.

Salaba postupuje ve Skopje

Libor Sabala plní na desítce v makedonském Skopje roli šestého nasazeného turnaje. V úvodním představením se český hráč utkal na makedonské antuce s devatenáctiletým Chorvatem Biljeskem. Salaba v tomto utkání těžil zejména z vysokého procenta úspěšnosti prvního podání, v rozhodujících chvíli dokázal zužitkovat své zkušenosti a po výsledku dvakrát 6:4 dle očekávání postoupil do druhého kola.

ATP/WTA

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (muži, 21 712 000 £, tráva, 1. kolo)

Ivan Dodig (CRO, 74.) - TOMÁŠ BERDYCH (9.)  6:7 (5), 7:5, 1:6, 6:7 (2)
JIŘÍ VESELÝ (64.) - Igor Sijsling (NED, 118.) 6:2, 6:4, 7:6(7)

THE CHMAPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, 1. kolo)

PETRA KVITOVÁ (10.) - Sorana-Mihaela Cirsteaová (ROU, 85.) - 6:0, 6:4
Anett Kontaveitová (EST, 95.) - BARBORA STRÝCOVÁ (26.) - 3:2, 15:40 prerušeno, odloženo

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, 2. kolo)

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17.) - Misaki Dojová (JPN, 49.) odloženo
DENISA ALLERTOVÁ (82.) - Carla Suarezová-Navarrová (ESP, 12.) odloženo
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (29.) - Samantha Crawfordová (USA, 106.) odloženo

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (ženy, 21 712 000 £, tráva, čtyřhra, 1. kolo)

Medinaová, Parraová-Santonjaová (obě ESP) - BARBORA KREJČÍKOVÁ, KATEŘINA SINIAKOVÁ odloženo
Grönefeldová (GER), KVĚTA PESCHKEOVÁ - Kuzněcovová (RUS), Vinciová (ITA) odloženo
ANDREA HLAVÁČKOVÁ, LUCIE HRADECKÁ - Liang, Wang (obě CHN) odloženo

CHALLENGER

MARBURG OPEN (muži, 42 500 €, antuka, osmifinále)

Axel Michon (FRA, 237.) - JAN ŠÁTRAL (272.) 4:6, 1:6

ITF/FUTURES

RIETER OPEN PARDUBICE 2016 (muži, 25 000 USD, antuka, 1. kolo dvouhry a čtyřhry)

Kompletní zpravodajství z pardubického turnaje můžete sledovat v samostatném článku

STUTTGART-VAIHINGEN (ženy, 25 000 USD, antuka, 1. kolo)

Katharina Hobgarská (GER, 520.) - VENDULA ŽOVINCOVÁ (761.) 6:3, 3:6, 2:6
JESIKA MALEČKOVÁ (197.) - Lena Rüfferová (GER, 1014.) 6:2, 6:2

DRIEKLEUR CHALLENGER ZEELAND MIDDELBURG (ženy, 25 000 USD, antuka, čtyřhra, čtvrtfinále)

KATEŘINA KRAMPEROVÁ, Bernarda Peraová (USA) - Naiktha Bainsová (AUS), Elissa Vanlangendoncková (BEL) 6:2, 6:0 

BELLA CUP 2016 TORUN (ženy, 25 000 USD, antuka, 1. kolo)

Nastja Kolarová (SLO, 381.) - TEREZA SMITKOVÁ (224.) 6:4, 4:6, 3:6
Vanda Lukacsová (HUN, 484.) - LENKA KUNČÍKOVÁ (890.) 6:0, 2:6, 6:4
TEREZA KOLÁŘOVÁ (1069.) - Ashley Laheyová (USA, -.) 4:6, 5:7

BELLA CUP 2016 TORUN (ženy, 25 000 USD, antuka, čtyřhra, 1. kolo)

LENKA KUNČÍKOVÁ, KAROLÍNA STUCHLÁ - Chwalinská, Podlinská (obě POL) 6:2, 6:0

BANJALUKA LADIES OPEN 2016 (ženy, 10 000 USD, antuka, 1. kolo)

Milica Bojićová (BIH, -.) - MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (553.) 4:6, 0:6

BANJALUKA LADIES OPEN 2016 (ženy, 10 000 USD, antuka, čtyřhra, čtvrtfinále)

Faberová (CRO), Anna Machorkinová (RUS) - NATÁLIE KALLMÜNZEROVÁ, NATÁLIE NOVOTNÁ 2:6, 6:2, 8:10

TENNISPARK SKOPJE F2 (muži, 10 000 USD, antuka, 1. kolo)

Domagoj Biljesko (CRO, 1213.) - LIBOR SALABA (502.)  4:6, 4:6

Egypt F13 Men's Futures, Šarm aš-Šajch (muži, 10 000 USD, tvrdý povrch, 1. kolo)
TOMÁŠ PAPÍK (784.) - Akram El Sallaly (EGY, 1487.) 6:3, 6:1