Napoprvé dohnal Djokoviče k slzám. Teď si u něj kouč Štěpánek zapíše příchod

- Jakub Slunečko

Někde na kurtech v Monaku ode dneška spřádá Radek Štěpánek plány na grandslamové tituly. Poprvé jako trenér tenisové megahvězdy Novaka Djokoviče. Než odletěl za novou životní misí, vtipkoval s českými novináři: „Je to moje první zaměstnání v životě, možná bych měl strčit lístek do píchačky.“

„Dejte mi čas,“ říkal před dvěma týdny po oficiálním konci kariéry Radek Štěpánek. Nutno mu k dobru přičíst, že tolik onoho času opravdu na rozhodnutí o své budoucnosti nepotřeboval. Ve čtvrtek jako tenisový trenér odletěl koučovat Novaka Djokoviče – vítěze 12 grandslamů.

Byla to od Djokoviče nabídka, co se neodmítá?
Vzal jsem si dobu na rozmyšlenou. Ale je jasné, že každý hráč chce mít tým na příští sezonu složený co nejdřív, takže jsem nemohl váhat dlouho. Nabídka od Novaka se skutečně neodmítá. Je to pro mě čest a obrovská zodpovědnost, kterou beru na svá bedra.

Dozvěděl jste se, proč padla volba na vás?
První impuls přišel od Andreho Agassiho (druhý Djokovičův trenér, pozn.), který Novakovi naznačil, že by měl o mně přemýšlet. Tak o tom asi popřemýšlel. (úsměv)

Už jste si stihl v hlavě přenastavit, že jste se z hráče proměnil v trenéra?
Hlavní je, že já přestávám být důležitý. V celé mé kariéře se všechno točilo kolem mě. Teď bude všechno úplně jinak. Vím, jak se chovali trenéři ke mně, takže snad rychle zapluju do nové role dobře.

Budete muset jako trenér omezovat své emoce, které vaši kariéru provází?
Musí jít absolutně stranou. Těžko v tom boxu budu skákat a dělat věci, na jaké jsem byl zvyklý na kurtu. S tím souvisí i celkové vystupování.

Mění se vám teď vybavení v tašce?
Bude tam méně raket. Určitě jsem v báglu nikdy nenosil poznámkový blok, který tam teď bude. Už mám dost poznámek, snažil jsem se na úvod naší spolupráce připravit dopředu.

Už máte v týmu rozdělené úlohy?
Rozhovorů proběhlo víc. Začíná příprava. Já s Novakem budu pracovat každodenně. Andre za námi přiletí na grandslamové turnaje. Hned při prvním telefonátu jsem poznal, že jsme na jedné vlně. Rozumíme si. To pro mě byla nejdůležitější věc. Víme, co chceme dělat a čeho chceme dosáhnout.

Už vám šrotuje v hlavě, na čem budete s Djokovičem pracovat?
Nezáleží jenom na mně. Důležitá a intenzivní bude komunikace s Andrem. Budeme se rozhodovat jako tým, což je u špičkových hráčů obrovská síla. Ale ano, v hlavě mi to šrotuje. Snažím se dívat na videa a připravovat se. Spoustu času jsme strávili na telefonu s Andrem, který je s Novakem v kontaktu už sedm měsíců. Já do všech otázek teprve proplouvám.

Bude klíčová Djokovičova hlava?
Donedávna mě Novak zajímal jako soupeř. Deset let jsem přemýšlel a připravoval jsem se na to, jak ho porazit. A teď mu budu pomáhat vítězit, což jsou absolutně odlišné role. Když jste sokové, tak si vrátka neotvíráte. Teprve vstoupím do jeho kuchyně, rozhlédnu se, jak to v ní vypadá.

Novak nevyhrál letos grandslam, ale potenciál pořád má, že?
Má za sebou jednu nepovedenou sezonu ovlivněnou zraněním. Po jednom takovém roce odepisovat hráče, který před tím čtyři sezony dominoval třeba jako Federer, by bylo špatně. Novak se vrátí ještě s větší chutí vyhrávat grandslamové tituly.

Je Novakův loket v pořádku?
Věřím, že ano, jinak bych asi nebyl povolán do práce.

Byl jste s Andrem už dříve více v kontaktu?
Četl jsem jeho biografii a pak jsem mu i zavolal, abych mu k tomu něco řekl. Navíc když tady hrál Andre se Steffi exhibici, tak jsem pomáhal, aby sem mohli dorazit.

Co jste mu řekl k biografii?
Že jsem se viděl ve spoustě pocitů, které tam popisoval. Nejenom těch tenisových, ale i životních. Popovídali jsme si o tom a byla to pro mě velká inspirace.

Pamatujete si vůbec na vaše první setkání s Novakem?
Já si pamatuju na náš první zápas, ten byl v Rotterdamu před 11 lety. Shodou okolností jsem ten turnaj vyhrál a byl to taky jediný zápas, kdy jsem ho porazil. Vyhrál jsem 7:6 ve třetím setu. Přišel jsem do šatny a věděl jsem, že tady o tom klučinovi ještě uslyšíme. Měl tam rodiče a plakal. Z něho šlo něco, co se těžko popisuje. Bylo vidět, jak moc ho štve prohra. Rok se s rokem sešel a on hrál finále US Open. To byl náš první střet s ním, co si pamatuju, ale od té doby už si radši ty zápasy nevybavuji. (smích)

Jaký je to člověk?
Byl vždycky hodně blízký, kamarádský. Bavili jsme se o spoustě věcí, nejen tenisových. Byl vždycky vstřícný, když mohl pomoct, tak pomohl.

Co vás v nejbližších dnech s Novakem čeká?
Máme přípravu před sezonou, na programu je exhibice v Abú Zabí. Sezonu začneme v Dauhá, pak je Australian Open.

Na Vánoce budete taky trénovat?
My je máme každý v jiném termínu... Takže já se budu snažit dodržet ty svoje zvyky a na Vánoce budu mít volno.

Je to vlastně vaše první zaměstnání v životě?
Přesně tak. Dělal jsem si srandu, že bych si měl zapsat příchod.