Ruce drží, raduje se Štefková po vítězném comebacku. Teď chce česká kráska do stovky

- Jan Vojkůvka

Tenistka Barbora Štefková se konečně mohla vrátit na kurty a v Milovicích prožívá praktický restart kariéry. Po osmiměsíční pauze, která byla zaviněna záhadnými bolestmi obou zápěstí, se dokázala na českém turnaji ITF popasovat už se dvěma třísetovými zápasy. „Splnila jsem si cíl,“ usmívá se česká kráska.

„Jsem ráda, že jsem vyhrála dva zápasy. Byl to takový cíl, abych si zkusila, jestli ruce budou v pořádku v zápasovém zatížení. A to se podařilo,“ těšilo českou tenistku po čtvrtečním vítězství nad Italkou Lucií Bronzettiovou, kterou porazila 5:7, 6:4, 6:2. „Jsem ráda, že mi ruce drží.“

Třísetový souboj v osmifinále byl už druhým zápasem, ve kterém Štefková musela využít své natrénované kondice a absolvovat náročný duel. Do tří setů musela jít i ve středu proti Belgičance Minnenové, která ji nakonec v rozhodující sadě skrečovala. „Myslím si, že mi ještě chybí zápasová rutina. V situacích, na které jsem byla zvyklá, se ještě hledám,“ přiznala Štefková.

Záhadná bolest
Pro dvaadvacetiletou hráčku to nebyl snadný rok. Stále více začínala pronikat na turnaje WTA, na nichž si zahrála hlavní soutěž v Aucklandu a Budapešti, ale v polovině března odehrála svůj poslední zápas. Původně měla vyrazit do Turecka, kde ji čekala náročná obhajoba bodů za loňský titul na šedesátce v Istanbulu.

Jenže na obhajobu nedošlo. Místo toho Štefková skončila na marodce kvůli záhadné bolesti obou zápěstí, která ji mnohdy přiváděla k zoufalství. Ještě v srpnu se v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět svěřila s tím, že bolest neustupuje tak rychle, jak by měla. „Maličko se to lepší, ale pořád to bolí. Zkoušela jsem snad všechno,“ popisovala tehdy.

„Doktoři vyloučili mechanickou chybu. Klouby i šlachy by měly být v pořádku. Podstoupila jsem několik krevních vyšetření snad na všechno. Chvíli to vypadalo na autoimunitní oněmocnění, ale nakonec se to nepotvrdilo,“ marně zjišťovala, co jí vlastně nedovolí opět nastoupit na kurt.

„Musela jsem přestat hrát v polovině března, kdy mi bolest obou zápěstí nedovolila ani držet raketu. Dokonce jsem měla bolesti i v klidovém režimu při každodenních činnostech,“ uvedla v srpnu.

Zpátky na vítěznou vlnu
Od té doby se Štefkové podařilo dát konečně dohromady. Své ruce mohla stále více zatěžovat a kromě kondice mohla začít trénovat i s raketou. Příprava byla důkladná a česká tenistka, která je považována za velký talent, nechtěla svůj comeback uspěchat.

Když už se zdálo, že se návrat uskuteční až v příštím kalendářním roce, Štefková viděla výrazné pokroky a rozhodla se přihlásit na dva turnaje ITF v Milovicích a Praze. Svým způsobem si předčasně nadělila vánoční dárek.

A v Milovicích se jí daří, vyhrála dva zápasy. Ruce drží, vše se zdá být v pořádku. Nad menším zraněním nohy tak už jen mává rukou. „Trošku mě to limituje, nemůžu se naplno rozběhnout. Mám to zavázané, tak je to trochu lepší.“

Před českou tenistkou je nyní velmi náročná mise. Zatímco v březnu figurovala ve druhé světové stovce, po zranění se vrátila na 462. pozici. A ráda by opět vystoupala nahoru. „Počítám s tím, že to nebude úplně lehké,“ řekla. „Mám ale na osm turnajů projected ranking (chráněný žebříček), takže toho určitě využiju. Myslím se, že pokud zůstanu zdravá a už se mi to nevrátí, tak věřím, že se tam vrátím zpátky.“

S nějakým výrazným čekáním na zpáteční průlom rozhodně nehodlá počítat. A s celkovými ambicemi pro další sezonu jde mnohem dál. „Chtěla bych se co nejrychleji vrátit na pozice, na kterých jsem byla. Ale nemyslím si, že by to byla nějaká moje laťka. Věřím, že když budu zdravá, tak mohu být ještě výš,“ podotkla Štefková s tím, že jedním z dalších cílů je proniknout do elitní světové stovky.