Fognini se obul do ostatních tenistů: Vadí jim hodně zápasů a pak jdou hrát exhibice

- Jan Vojkůvka

Fabio Fognini není známý jen jako dobrý tenista, ale také jako pořádný rebel. Jeho výstupy na dvorcích, kdy se neváhá pustit do ostré hádky s rozhodčím, nevyhýbá se teatrálním gestům a občas evidentně vypustí nějakou výměnu, jsou už pevnou součástí tenisového dění. Nyní se pustil do trochu jiných vod a kritizuje své tenisové kolegy.

Proti chuti je italskému bouřliváku především neustálá snaha některých přinutit ATP, aby zkrátila sezonu, či přeházela tenisový kalendář. Důvodem má být snaha o menší počet zápasů a větší prostor pro odpočinek. Zastáncem změn je například světová jednička Rafael Nadal, který by rád více antukových podniků. Fogniniho však neustálé spekulování rozčiluje.

„Ti, co si neustále stěžují na spoustu zápasů a pak končí rok exhibicemi po celém světě, mě otravují,“ zlobí se Ital. „Kalendář je skvěle vyvážen, je komplexní. Možná, pokud by byla sezona třeba na dva týdny uprostřed zastavena a Davis Cup se uskutečnil během jednoho týdne, fungovalo by to úplně pro všechny,“ věří Fognini.

Třicetiletý Fabio Fognini zakončil sezonu na 27. místě světa a na podzim si připsal postup do finále v Petrohradu a semifinále ve Stockholmu. Mnohem více se však letos „proslavil“ svým chováním na US Open, ze kterého byl vyloučen. „Byla to chyba, nebyl jsem dobrým příkladem. Ale omluvil jsem se a zaplatil za svou chybu. Nemyslím si, že by bylo něco potřeba k tomu dodat.“

Italský tenista se na US Open dopustil vulgárního sexistického urážení umpirové rozhodčí Louise Enzgellové během utkání prvního kola se svým krajanem Stefanem Travagliou. Za svůj čin byl vyloučen z turnaje, vyfasoval dvouletou podmínku na grandslamy a musel také zaplatit pokutu ve výši 96 tisíc dolarů. Pokud se ale do konce sezony 2019 nedopustí žádného excesu, bude mu pokuta snížena na polovinu.