Stesky belgického kapitána: Noah bere balík a já nemám ani desetinu

- Jan Havlovic

Letošní finálové vyvrcholení Davis Cupu nabídlo ve francouzském Lille parádní podívanou. Po dramatickém průběhu se ze zisku „salátové mísy“ radoval domácí výběr. Olej do ohně přilil po velké bitvě belgický kapitán Johan van Herck, který se pozastavil nad platem Yannicka Noaha, kapitána vítězného týmu. „Slyšel jsem, že Noah bere 150 tisíc eur za jeden zápasový víkend,“ podivil se van Herck.

Byla to v Lille bitva se vším všudy, kterou musel rozhodovat až závěrečný pátý duel. Z výhry se nakonec radovala domácí Francie, avšak ani outsider z Belgie se nemusel za svůj výkon stydět.

Zajímavý rozhovor po samotném klání poskytl belgický kapitán Johan van Herck francouzskému deníku L’Equipe, ve kterém srovnával platy obou kapitánů. „Slyšel jsem, že Noah bere za zápasový víkendu 150 tisíc eur. Já nemám ani desetinu této sumy,“ svěřil se belgický lodivod. Informaci poté sdílel také portál tennisworldusa.org.

„Já dokonce nemám ani smlouvu. Dostávám zaplaceno pouze za daný hrací týden,“ přiblížil situaci v belgickém týmu van Herck. „Nemám ani desetinu toho, co bere Noah. Nemám s tím zas takový problém, děláme to totiž se ctí a jsme pravý tým,“ pokračuje čtyřiatřicetiletý bývalý tenista.

„Pokoušíme se vytvořit profesionální zázemí, ale bohužel nemáme takový servis jako Francouzi nebo Australané,“ posteskl si Belgičan. 

Van Herck sice za svou práci není finančně ohodnocen jako jeho francouzský kolega, i přesto vykonává svou funkci výborně. Svůj tým dovedl již podruhé během posledních tří sezón do finálového souboje. Na premiérový triumf však výběr vedený světovou sedmičkou Davidem Goffinem stále čeká.