Když slaví Francouzi. Kapitán zpíval s mikrofonem v ruce, Tsonga řádil v šatně

- Filip Lefenda

Tenisté Francie ovládli o víkendu podesáté v historii Davisův pohár. Vyrovnanou sérii s Belgií rozhodl až poslední pátý zápas, po němž rozjeli domácí favorité bouřlivé oslavy na kurtu i mimo něj.

Veselí pochopitelně začalo přímo na kurtu. Lucas Pouille nedal v jinak dramatické sérii v rozhodujícím pátém utkání Belgičanu Darcisovi žádnou šanci a oslavy jubilejného titulu mohly směle propuknout...

Poté, co si hráči převzali trofeje, rozezpíval nehrající kapitán Yannick Noah s mikrofonem v ruce Marseillaisu – francouzskou hymnu. A vyprodaná hala se pochopitelně přidala...

V kabině si pak „vzala slovo“ týmová jednička Jo-Wilfried Tsonga. I o něm platí, že když dojde na věc, umí to pořádně rozbalit. A v euforii slavící parťáci pochopitelně nebyli proti.

Všechny čtyři dvouhry skončily přesvědčivými vítězstvími 3:0 na sety. Jako klíčová se tak ukázala být sobotní čtyřhra, v níž Francouzi v sestavě s bývalou světovou deblovou dvojkou Pierrem-Huguesem Herbertem zdolali Belgii po boji 3:1. Místo tradičního parťáka Nicolase Mahuta se po boku Herberta objevil Richard Gasquet, to však jeho kamarádovi nebránilo v poněkud nevšednímu projevu radosti.

Bouřlivé oslavy si zkrátka zaslouží každý titul, nejen ten jubilejní desátý v pořadí. Francouzští tenisté zakončili sezónu tím nejlépe možným způsobem. Gratulujeme.