KOMENTÁŘ: Federera čeká pád dolů. Nepodrží ho ani zdraví

- Radek Štohl

Roger Federer letos na kurtech zažíval fantastické představení, když mimo jiné slavil dva grandslamové tituly. V příštím roce se bude od švýcarského tenisty opět hodně očekávat, návrat Novaka Djokoviče či Andy Murrayho na okruh mu však nadělá příliš velké problémy. Aktuálně druhý hráč světa se kromě tenisových záležitostí bude čím dál více potýkat se zdravotními patáliemi.

Federer začínal sezónu 2017 na šestnácté příčce, o týden později se dokonce propadl o pozici níže. Nečekaný triumf na Australian Open, kde zvládl pětisetové duely s Nišikorim, Wawrinkou a či po famózní bitvě s Nadalem, ho posunul na desáté místo.

V průběhu roku bývalý první hráč žebříčku ovládl ještě „Sunshine double“, menší podnik v Halle, Wimbledon, Šanghaj a Basilej. Šestatřicetiletý tenista si ke zmíněným úspěchům připsal také finále na Masters v Montrealu nebo čtvrtfinále US Open. K tomu navíc čtyřikrát přemohl odvěkého rivala Nadala, ročník zakončil semifinálovou prohrou na Turnaji mistrů.

To bylo do teď. Ohromující jízda, která mu vynesla také prvenství v anketě ATP za nejlepší comeback roku. V příští sezóně to však bude mít tenista pocházející z Basileje velmi náročné. Do tenisového kolotoče se totiž vrátí řada výborných hráčů, včetně dvou velkých soupeřů v podobě Novaka Djokoviče a Andy Murrayho.

Djokovič před brzkým ukončením sezóny vypadal na kurtech bez šťávy, místy až rezignovaně. Dlouhý odpočinek a čas strávený s rodinou mu ovšem vlije do žil mnoho energie. Bezpochyby mu novou motivaci nabízí právě Federer, kterého bude chtít napodobit ve fantastickém comebacku. Podobně to bude i u Murrayho.

Kromě bývalých světových jedniček se do profesionálního kolotoče znovu také zapojí Stan Wawrinka, Milos Raonic či Kei Nišikori, tedy špičkoví tenisté, kteří na Federera znají recept. V sezóně 2017 švýcarskému hráči tato známá jména postupně ubývala a zůstávala mu menší konkurence.

Příští rok bude tenisová veřejnost očekávat velké věci od talentovaných hráčů, ti by měli totiž začít potvrzovat velké kvality a ustálit své kolísavé výkony. Alexander Zverev, Nick Kyrgios či Dominic Thiem umí nejlepším tenistům světa nejen pořádně zatopit, ale je také porazit, což se samozřejmě týká i Rogera Federera. Zverev ho letos porazil třeba ve finále prestižního podniku Masters v Montrealu.

Kromě velké konkurence v příští sezóně se držitel devatenácti grandslamů bude muset vypořádat s masivním obhajováním bodů. Jen za Australian Open, Indian Wells a Miami totiž obhajuje maximální počet a dá se očekávat, že nejenže dané body opět nezíská, ale rovněž výrazně ztratí, což se později v sezóně projeví na jeho žebříčku. Právě na úvodních turnajích roku se ke všemu může stát, že Djokovič či Murray ho budou kvůli nižšímu postavení v žebříčku čekat již v dřívějších kolech, než bylo doposud zvykem.

Především tu však visí jeden hlavní otazník – Federerovi bude na začátku ledna šestatřicet let a pět měsíců, a ačkoliv je neustále ve výborné kondici a dokáže zvládat dlouhé zápasy, může to být právě zdraví, které Švýcara nemusí podržet.

Již letos si musel vzít kompletní volno na antukovou část sezóny, aby byl po zbytek roku svěží. Bez ztráty setu sice dobyl Wimbledon, poté ale jen díky papírově lehčím soupeřům přešel v Montrealu až do finále, ve kterém neměl šanci proti Zverevovi. Okamžitě na to se odhlásil z Cincinnati a následovalo nevydařené US Open. Nejenže vypadl „už“ ve čtvrtfinále, v zápasech navíc nepůsobil vůbec jistě a často se trápil.

Pokud se sečte silná konkurence, velké obhajování bodů a nejisté zdraví (zvláště bolavá záda), nemusí být rok 2018 pro Federera vůbec vydařeným. Dá se očekávat, že opětovně vynechá velkou část antukové sezóny, ne-li celou. Velké šance bude mít ve Wimbledonu a následných betonových podnicích, tou dobou však už může být v žebříčku mimo nepohodlné postavení.

Jak se s tím dokáže vypořádat, se teprve uvidí. Možná doopravdy bude následující sezóna pro fanoušky Rogera Federera velkým zklamáním, možná ale znovu ukáže, že nebylo na čase ho předčasně odepisovat. Tak, jako se tomu během jeho kariéry stalo už nesčetněkrát.