DAVIS CUP: Belgii poslal do vedení Goffin, za Francii srovnal Tsonga

- Filip Lefenda, Radek Štohl

Po prvním hracím dni je finále Davis Cupu vyrovnané 1:1. První bod nejprve na svoji stranu získal tým Belgie zásluhou Davida Goffina. Šestadvacetiletý tenista v úvodním zápase víkendového střetnutí přehrál ve třech setech Lucase Pouilleho, se kterým si za přesně dvě hodiny poradil 7:5, 6:3, 6:1. Ve druhém utkání Jo-Wilfried Tsonga neměl slitování s Steve Darcisem, kterého porazil 6:3, 6:2, 6:1. V sobotu je na programu čtyřhra.

Goffin porazil Pouilleho za dvě hodiny
Goffin se minulý týden zúčastnil Turnaje mistrů, kde překvapivě došel až do finále, v němž ve třech sadách nestačil na Grigora Dimitrova. Po náročném programu bylo otázkou, zda bude na páteční duel oproti Pouillemu v dostatečné fyzické kondici. Pochybovačům však dal najevo, že předchozí turnaj nebyl pro něj náhodou.

Oba tenisté vstoupili do zápasu výborně na svých servisech a teprve až v deváté hře se diváci dočkali první shody. Pouille však při šanci na brejkbol hrubě zachyboval po druhém podání soupeře, který při následujícím fiftýnu sledoval chybu Francouze z forhendu. Hráči si poté drželi bez problémů podání do jedenácté hry, v té chvíli Goffin získal první brejkbol, ten využil po chybě protihráče do sítě. Následně belgický tenista ukončil sadu čistou hrou.

Do druhého dějství vstupoval na podání Lucas Pouille, který sice odvrátil dva brejkboly, na ten třetí ovšem vytvořil dvojchybu a poslal Goffina k rychlému brejku. Situace se mohla o dva gemy později opakovat, tentokrát si ale domácí hráč podání udržel. Až do deváté hry byly k vidění úspěšné servisy od obou hráčů, právě v závěrečném gemu druhé sady ale Belgičan potřetí v zápase vzal soupeři servis a dostal se do vedení 2:0 na sety.

Ve třetím setu Pouille znovu nezvládl svoji první hru na servisu v novém setu, když po ztrátě podání dostal ve skvělé pohodě hrajícího Davida Goffin do trháku. Nedávný finalista Turnaje mistrů poté v šestém gemu popáté v duelu sebral Francouzovi podání a jelikož v následující hře znovu nepustil mladšího tenistu ani k brejkbolu, poslal Belgii po dvou hodinách úvodního zápasu do vedení 1:0.

Tsonga zametl s Darcisem a vyrovnal na 1:1
Jo-Wilfried Tsonga šel do druhého klání ve znevýhodněné pozici, do utkání s Steve Darcisem totiž vstupoval za stavu 0:1 na zápasy z pohledu Francie. Zkušený tenista ale svoji úlohu zvládl, belgického soupeře jednoznačně porazil 6:3, 6:2, 6:1, když během hodiny a tři čtvrtě ani jednou nemusel čelit brejkbolu, zatímco protihráče brejkl hned šestkrát v zápase.

Darcis držel s favoritem krok jen v úvodních gemech. Ve čtvrté hře ještě odvrátil dva brejkboly v řadě, za stavu 3:3 Tsonga nevyužil další příležitost.. V osmém gemu však domácí tenista čtvrtou příležitost v zápase již proměnil, aby následně při vlastním podání využil druhý setbol.

Francouzské publikum ještě více ožilo zkraje druhé sady. Tsonga se rychle dostal do vedení 4:0, při vlastních servisech působil bezchybně. Za stavu 5:2 měl první setbol ve druhém dějství, vlastní chybou z forhendu ale set ještě neuzavřel. V osmém gemu poté po čisté hře zvýšil vedení na 2:0 na sety.

Ve třetí sadě si tenisté na úvod udrželi servis, poté to byla ale už jednoznačná záležitost Tsongy. Aktuálně patnáctý hráč žebříčku od třetího gemu získal tři brejky, přičemž ztratil pouhých šest fiftýnů. Mečbol favorizovaný hráč využil po nevynucené chybě soupeře do autu. Dvaatřicetiletý tenista tak po jasné výhře srovnal na 1:1 na zápasy. O třetí bod se bude bojovat v sobotu, kdy se uskuteční čtyřhra.

FRANCIE - BELGIE
Pouille - Goffin 5:7, 3:6, 1:6
Tsonga - Darcis - 6:3, 6:2, 6:1