Padesátník Becker šokuje: Pohřběte mě ve Wimbledonu! Necítím se jako Němec

- Filip Lefenda

Nejmladší vítěz wimbledonské dvouhry Boris Becker dnes slaví své padesáté narozeniny. Bývalý německý tenista, který se zmítá ve finančních problémech, při této příležitosti v rozhovoru pro stanici ARD oznámil, že se již do vlasti pravděpodobně nevrátí, neboť už se nějaký čas jako Němec vůbec necítí. „Mým domovem je Londýn,“ má jasno Becker, a to i v tom, kde chce být pohřben. Vybrán má hřbitov, jenž leží takřka na dohled travnatému All England Clubu.

Řeči o skutečném domovu přitom nejsou úplně liché. Bývalá světová jednička v současnosti v britské metropoli skutečně žije, a to jen zhruba 2 300 kroků od slavného All England Clubu, kde hned třikrát v kariéře pozvedl nad hlavu grandslamovou trofej. Poprvé se tak stalo v roce 1985, tehdy bylo Beckerovi pouze sedmnáct let a stal se tak nejmladším vítězem mužské dvouhry na turnaji.

Opačným směrem pak leží hřbitov, na němž chce být Becker zpopelněn. Alespoň to prohlásil v rozhovoru pro televizní stanici ARD, informaci rovněž přinesl zpravodajský portál Mirror.

„Gap Road Cemetery“, na němž si lze pronajmout hrob na 50 či 75 let za částku 8 860 liber, v přepočtu tedy okolo 256 tisíc korun, přitom německá média označila za „zcela britský hřbitov“. Becker záležitost vysvětlil po svém. „Do Německa už se pravděpodobně nevrátím. Mám německý pas, ale jako Němec se necítím. Mým domovem je Londýn,“ popudil si proti sobě některé domácí příznivce, tedy v tomto případě ty německé.

Tenista, který 22. listopadu slaví významné životní jubileum – padesátiny – vyhrál na okruhu ATP ve dvouhře celkem 49 titulů. Kromě Wimbledonu triumfoval dvakrát i v Melbourne, jeden titul získal i na US Open. Již v osmnácti letech se stal milionářem a za kariéru si pouze na prize money vydělal více než 22 milionů liber, další miliony přidal v rámci reklam a sponzorských smluv.

Přesto se tenisová legenda dostala do dluhů, které nezvládala splácet. Britský soud tak Beckerovi letos v létě deklaroval bankrot. Ten chtěl částečně odvrátit zkraje listopadu na pokerovém turnaji v Rozvadově, vstupenku za téměř tři miliony korun ale v zisk nepřetavil, naopak se z akce pakoval už během prvního dne a skončil opět v minusu.