Po sedmnácti letech konec. Pascal Maria opouští profesionální tenis

- Jan Vojkůvka

Světový tenis přichází o velkou osobnost. Umpirový rozhodčí Pascal Maria se rozhodl ukončit svou kariéru a opustit prostředí tenisových dvorců. Úplně bez svého životního sportu však nezůstane – bude spolupracovat s Francouzskou tenisovou federací.

Čtyřiačtyřicetiletý Francouz patřil k nejlepším a nejoblíbenějším umpirovým rozhodčím. Jeho kariéra začala už v roce 2000 a za dlouhých sedmnáct let na umpiru se vypracoval v jednoho z nejrespektovanějších mužů, kteří mnohdy musí řešit pod velkým tlakem sporné míče a nezřídka se stávají terčem nespokojenosti tenistů.

Pascal Maria se jako umpirový rozhodčí zúčastnil celkem 11 grandslamových finále, včetně památné bitvy z roku 2008 ve Wimbledonu. Španěl Rafael Nadal tehdy udolal 9:7 v rozhodujícím pátém setu Rogera Federera, a životní výsledek současné světové jedničky patřil také k vrcholům kariéry samotného Marii.

Naposledy se při grandslamovém finále Maria představil letos na French Open během souboje Nadala se Stanem Wawrinkou. Jako rozhodčí se zúčastnil rovněž olympijských her v Pekingu a řídil mnoho daviscupových klání.

Rovněž je jedním z rozhodčích, kteří získali nejprestižnější možný zlatý odznak, což je nejvyšší možná certifikace pro rozhodčí. Držitelé zlatého odznaku mají právo rozhodovat ty největší zápasy na největších turnajích. Kromě Marii je v současnosti pouze 29 dalších držitelů této certifikace.

Stejně jako mnozí další rozhodčí, ani Pascal Maria se nevyhnul situacím, kdy musel čelit zlobě tenistů, kterým se nelíbilo nějaké jeho rozhodnutí. Vtipnější podtón měla situace z Wimbledonu v roce 2013, kdy byl za své chování na dvorci a vůči francouzskému rozhodčímu potrestán Ital Fabio Fognini pokutou 27 500 dolary.