Byla jednou z nás. Fedcupový tým vzpomíná na Janu Novotnou

- Jan Havlovic

Zpráva o úmrtí Jany Novotné zasáhla v pondělí celý tenisový svět. Na wimbledonskou vítězku nezapomněl ani český fedcupový tým, za jehož barvy a tehdejší Československo sehrála Jana Novotná 45 zápasů. Sama v roce 1988 tehdejší Pohár federace vyhrála a tak moc Češkám přála, aby další triumfy následovaly. „Jana byla velkou fanynkou, a když to jen trochu šlo, nevynechala žádný náš zápas,“ vzpomíná tiskový mluvčí českého fedcupového týmu Karel Tejkal.

Novotná s týmem žila víc než jenom jako obyčejná fanynka. V roce 2010 byla při zápase Česko – Německo doma v Brně dokonce součástí týmu. „Bylo jasné, že pozveme i Janu Novotnou, která v Brně bydlela. Nechtěli jsme, aby jen dostala lístky, a tak jsme pro ni nechali připravit týmovou akreditaci, úplně stejnou, jakou měly ostatní hráčky,“ vzpomíná Tejkal. „Pamatuji si, jakou jí to udělalo radost. Také jsme tehdy říkali, že Jana je členkou našeho týmu.“

Novotná vyrazila s českými tenistkami třeba i na tradiční banket. Silný tým s Lucií Šafářovou a Petrou Kvitovou pak v Brně porazil německý výběr těsným výsledkem 3:2 a slavil postup do semifinále. To vše za radostného dohledu Novotné. „Byl to ze strany hráček a kapitána projev respektu a úcty k tenistce, která toho tolik dokázala, a která tehdy byla s námi,“ říká Tejkal.

Jana Novotná byla především wimbledonskou vítězkou, dočkala se ale také právě prestižního týmového úspěchu. V roce 1988 byla součástí československého týmu, který opanoval tehdejší Pohár federace (předchůdce Fed Cupu). V Melbourne tým kolem Heleny Sukové a Radky Zrubákové porazil Sovětský svaz a získal čtvrtý titul v československé historii.

Novotná pak na reprezentaci nezanevřela ani po ukončení aktivní kariéry a své následovnice chodila při zápasech podporovat nejenom v Brně. Třeba o dva roky později před finálovým kláním se Srbskem ji tleskala zaplněná O2 Aréna, když Novotná jako první Češka převzala přímo na kurtu ocenění za vynikající výkony ve Fed Cupu. V těchto mezinárodních kláních vyhrála 33 zápasů a jen 12 jich prohrála. 

Bylo na ni vidět, jak hodně svým následovnicím přála další fedcupové triumfy. Novotná byla pravidelnou fanynkou českého týmu, a když to jen trochu šlo, nevynechala žádný zápas. Občas dokonce směrem ke kapitánovi Pálovi v žertu říkávala, že když bude potřeba, ráda na kurtu ještě sama vypomůže...

V úterý však prohrála dlouhý boj s rakovinou, a tak se český tým bude muset obejít bez její podpory. „Škoda, moc rádi bychom teď pro ni týmovou akreditaci do O2 areny proti Švýcarkám opět připravili,“ říká na závěr mluvčí českého fedcupového týmu.